Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел остава ангажиран с предложеното от него прекратяване на огъня и сделка за заложниците в ивицата Газа. Началникът на израелската армия пък съобщи, че останалите сили на палестинската въоръжена организация "Хамас" в град Рафах са почти ликвидирани, предаде Ройтерс.

"Ние сме ангажирани с израелското предложение, което президентът (на САЩ Джо) Байдън приветства. Позицията ни не се е променила. Второто нещо, което не противоречи на първото, е, че няма да прекратим войната, докато не унищожим "Хамас", посочи Нетаняху в реч в израелския Кнесет.

Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че бригадата на палестинската въоръжена групировка "Хамас" в град Рафах е почти ликвидирана, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ясно е, че се приближаваме към момента, в който можем да кажем, че сме ликвидирали бригадата в Рафах, че тя е победена не в смисъл, че вече няма терористи, а в смисъл, че вече не може да функционира като бойна единица", посочи ген. Херци Халеви.

Междувременно израелският вестник "Джерусалем пост" съобщи, че е възможно руски разузнавателен кораб да събира информация за подводницата "Дракон" от военноморския флот на Израел. Изданието се позовава на публикуван днес доклад на анализатори от Морския институт Дроксфорд, който повдига съмнения, че Русия шпионира израелския флот.

В изследването на университетските експерти, цитирано от "Джерусалем пост", се твърди, че кораб, изпълняващ разузнавателни мисии, е бил засечен в необичайна за него акватория във водите на Северно море. Този регион по принцип е от малка стратегическа важност, се посочва в доклада.

Там се казва, че точно в този район преди около десет дни израелската подводница "Дракон" е извършвала "изпитателен преход".

Съгласно изследването е възможно засеченият руски кораб да е събирал информация за звуковите кодове на подводницата, уловени от радарите. Подводницата "Дракон" се смята за най-скъпото бойно средство, с което разполагат израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ).