Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е против сключването на временно споразумение между Вашингтон и Техеран за иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху изрази позицията си, след като в израелски медии се появиха съобщения, че САЩ и Иран са постигнали договорки, които имат за цел да възпрат в някаква степен иранската ядрена програма в замяна на известно облекчаване на санкциите срещу Техеран. Съобщенията не бяха потвърдени от независим източник, а Вашингтон публично отхвърли съществуването на подобно споразумение.

Израелският премиер каза, че е информирал САЩ, че "дори и най-ограничените договорки... не отговарят на целта" и че Израел се обявява против подобни споразумения.

Според израелски официални лица, пожелали анонимност, договорките вече са довели до ограничаване на обогатяването на уран и в резултат на това някои ирански активи са били размразени.

По-миналата седмица израелският сайт "Вала" (www.walla.co.il) заяви, че съгласно постигнатите договорки Иран ще ограничи обогатяването на уран до 60% в замяна на облекчаване на санкциите. Освен това според израелския сайт двете страни са се разбрали за размяна на затворници.

Матю Милър, говорител на американския Държавен департамент, каза, че "няма споразумение" и че тези твърдения са неверни.

Според сайта "Вала" обаче Нетаняху е разкрил детайли от споразумението на неотдавнашно заседание на парламентарна комисия. САЩ и Израел си разменят разузнавателна информация и основен фокус на двете държави е Иран.

Нетаняху категорично се противопостави на сделката от 2015 година между Техеран и световните сили, сключена с посредничеството на правителството на тогавашния американски президент Барак Обама. През 2018 година Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението и отново наложи санкции срещу Иран, който пък постепенно престана да спазва ограниченията.

Иран твърди, че разработва програмата с цивилни цели.