В навечерието на историческия договор за името "Северна Македния" напрежението в Скопие и Атина не стихва. Външните министри на двете страни утре трябва да подпишат документа край Преспанското езеро, но не може да се каже, че жителите на съседните на нас държави приемат споразумението еднозначно.

В Скопие от няколко дни консервативната опозиция организира протести срещу правителството на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ, която дълги години беше на власт при влошени отношения с всички околни страни, твърди, че промяната на името е предателство на националния интерес.

И от другата страна на границата недоволството не стихва. Трети ден днес продължават дебатите по вота на недоверие за правителството на Алексис Ципрас, внесен от най-голямата опозиционна партия Нова демокрация заради споразумението между Гърция и Македония за името на бившата югославска република.

Протестите в Гърция за името Северна Македония не стихват

Снимка: БТА

Според опозицията споразумението, което позволява на северната съседка да си запази името Македония, но с географското определение "Северна", е в ущърб на гръцките национални интереси, посочва ДПА.

Гръцките националисти изтъкват, че името принадлежи на гръцката област Македония и е свързано с древната история на страната, така че не може да се използва от друга държава.

Левият премиер Ципрас контролира 154 от общо 300 гласа в парламента и се очаква правителството да оцелее след вота. Лидерът на партия Независими гърци /по-малкия коалиционен партньор в правителството/ Панос Каменос заяви, че не желае падане на правителството, въпреки че е против споразумението за името.

Ципрас и македонският му колега Зоран Заев обявиха във вторник, че са постигнали споразумение по продължилия 27 години спор за името. Те се съгласиха бившата югославска република да се нарича Република Северна Македония, а в замяна Гърция да спре да блокира членството й в НАТО и Европейския съюз.

Македония трябва да ратифицира споразумението и да го потвърди с референдум, след което Гърция ще ратифицира и него, и членството на Македония в НАТО.

Заев също срещна съпротива в страната си. Президентът Георге Иванов заяви, че ще наложи вето на споразумението за името, дори ако парламентът го ратифицира.

Според медиите в двете страни протестите срещу споразумението в Атина и Скопие вчера са били малобройни.

Независимо от политическия натиск в двете страни, медиите съобщиха, че Ципрас и Заев ще подпишат споразумението в неделя в Преспа. Тук ще има нечувани мерки за сигурност. Подписването ще е на гръцка територия, но след него официалният обяд ще е на македонска територия. Очакват се протести и днес в Битоля и Скопие.

"Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България", каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщи Пресцентърът на МВнР.

Двамата разговаряха в Струмица снощи, където заедно гледаха постановката "Железният светилник" на театър "Българска армия".

"Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко - от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция", каза Заев.

"Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори.

Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство", допълни Заев.

"Осем месеца след подписването на договора хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на вашата страна го подкрепят", каза Екатерина Захариева. Тя посочи, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Република Македония по европейския й път.

"Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Република Македония", допълни тя.

Македонският премиер се присъедини към надеждата и изрази радост, че напредъкът на страната му се случва по време на Българското председателство. "Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения", каза Заев.

Договорите между Македония и България и Гърция са много важни и смятам, че новият договор с Гърция няма да се отрази на нашия, каза външният министър Екатерина Захариева, отговаряйки на въпрос на агенция МИА как подписването на договора за името с Гърция ще се отрази на вече подписания договор за добросъседство с България.

Захариева каза, че в проектодоговора между Македония и Гърция има разпоредба, според която нищо не може да противоречи на вече подписани преди това двустранни договори.

"Мисля, че и двата договора са много важни, и ние даваме пълна подкрепа и правим всичко възможно в края на месеца, на срещата на Европейския съвет на 26 и след това на 29 и 30 юни Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз", каза Захариева.

Тя посочи също, че след подписването на договора за добросъседство между Македония и България търговията между двете страни се е увеличила, както и броят на туристите между двете страни.

Посещението на българския външен министър продължава и днес.