45-годишният Кирил Стремоусов, назначен от Русия заместник-ръководител на Херсонска област в Южна Украйна, загина в сряда в автомобилна катастрофа, предадоха руските държавни информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

"Вярно е", съобщиха лаконично за медиите от пресслужбата на регионалния "губернатор" Владимир Салдо, без да уточнят обстоятелствата около гибелта на Стремоусов.

Впоследствие самият Салдо потвърди, че неговият заместник е загинал при пътнотранспортно произшествие в Херсонска област.

На 28 септември Стремоусов получи руски паспорт, припомня ТАСС.

Кирил Стремоусов беше едно от най-известните публични лица по време на руската окупация в Украйна, който редовно публикуваше видео актуализации в социалните медии - включително в превозни средства, движещи се с висока скорост - за ситуацията на фронтовата линия.

През миналия месец Русия предприе анексиране на южната украинска област Херсон и на три други, след като организира това, което Москва нарече "референдуми", които обаче бяха отхвърлени като незаконна измама от Киев и от Запада.

Стремоусов беше известен с агресивни изявления в социалните медии, последното от които беше в сряда.

Смъртта му днес бе потвърдена и от изпълняващия длъжността ръководител на руската администрация на Херсонска област Владимир Салдо.

"Много ми е трудно да кажа, че Кирил Стремоусов почина днес. Той почина на територията на Херсонска област, движейки се в кола, попадна в катастрофа ", написа той в канала си в Telegram.

Министърът на здравеопазването на Херсонска област Вадим Илмиев каза пред репортери, че инцидентът е станал на магистралата Херсон-Армянск. Проектът WarGonzo съобщи, че Стремоусов е загинал близо до град Геническ, Херсонска област.

Съболезнования за смъртта на Стремоусов изрази и губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

"Току-що разбрах за смъртта на Кирил Стремоусов. Наскоро го срещнах лично. Той беше истински патриот на Русия, смел и смел, поддържаше връзка във всяка ситуация и смяташе за свой дълг да информира жителите на Херсонска област за всичко случващо се. Така беше и тази сутрин. Това е непоправима загуба", написа той в канала си в Telegram.

Стремоусов е роден в село Голмовски, Донецка област, през 2018-19 г. той беше председател на Херсонския клон на Социалистическата партия на Украйна, от 2021 г. е член на проруската партия "Держава". Стана заместник-началник на Херсонска област, след като регионът премина под контрола на руските сили.

На 16 март 2022 г., няколко седмици след преминаването на Херсонска област под руски контрол, в интернет беше публикувано видео от среща в Областния съвет на Херсон, на която няколко души обявиха създаването на "спасителен комитет за мир и ред." Стремоусов, който ръководи тази комисия, обяви, че "регионът иска да установи търговско-икономически, социални и културни връзки с Русия".

На 27 април РИА Новости съобщи, че в Херсонска област са формирани нови администрации, включително областната. Той беше оглавен от 65-годишния Володимир Салдо, който беше кмет на Херсон през 2002-2012 г. и народен депутат от Върховната рада на Украйна от Партията на регионите. Стремоусов се обяви за заместник-балансьор.

На новия си пост Стремоусов се отличи с омразни изказвания и скандали. Той предложи да се "присъедини" Херсонска област към Русия без провеждане на референдум и обявяване на независимос.

На 6 октомври Стремоусов отправи остра критика срещу "московските генерали" и предложи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу да се застреля заради неуспехите на руската армия в Украйна, в много рядко публично порицание на висшето ръководство на Кремъл.

На 4 ноември Стремоусов обяви, че в Херсон се въвежда денонощен полицейски час и само няколко часа по-късно заяви, че не се предвиждат ограничения за движението на гражданите извън нощния полицейски час, който е в сила от доста време.

Напоследък той призоваваше цивилните да се евакуират от западния бряг на река Днепър с оглед на нарастващата украинска контраофанзива, целяща връщане на територия, завзета от руските сили в първите дни на войната.

Новината за смъртта на Стремоусов идва на фона на противоречиви съобщения за възможно изтегляне на руските военни от Херсон, отбелязва руската секция на Би Би Си като съобщава, че по-рано днес военни блогъри са съобщили, че руските знамена са започнали да изчезват от административните сгради в окупирания Херсон.

Преди ден окупационните власти на Херсонска област обявиха завършването на организираната евакуация (украинските власти я наричат ​​принудителна депортация) на жителите на десния бряг на Днепър. Назначени от Русия служители също се преместиха на левия бряг в очакване на украинска контраофанзива, посочва още Би Би Си.