Назначените от Русия власти в украинската Херсонска област заявиха днес, че ще започнат да евакуират хора с намалена мобилност от град Каховка на източния бряг на река Днепър, предаде Ройтерс.

Миналия месец руските сили се изтеглиха от западния бряг на Днепър, включително град Херсон. Сега Днепър формира фронтовата линия в южната част на Украйна, а украинските и руските войски се обстрелват от двата бряга на реката, пише БТА.

Назначената от Русия администрация в Каховка заяви в Телеграм, че трудноподвижни хора ще бъдат евакуирани в Генически район на югоизток. Властите са създали гореща телефонна линия в помощ на заминаващите.

Жена, отговаряща на горещата линия, каза, че се извършва широкообхватна евакуация от редица населени места на източния бряг на Днепър, включително Олешки и Нова Каховка.

1100 украински войници се обучават сега на територията на Европейския съюз, заяви Жозеп Борел

До момента 1100 войници участват в мисията на ЕС за обучение на украинската армия, заяви днес върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел по време на посещението на тренировъчен лагер в полския град Бжег, предаде ДПА.

Той каза, че мисията показва волята на Европа до подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу Русия.

Министрите на външните работи на страните от ЕС одобриха мисията на 14 ноември. Официалното начало бе дадено ден по-късно. Няколко европейски държави вече обучаваха по това време украински войници въз основа на национални споразумения, отбелязва ДПА.

Обученията ще се провеждат в 20 страни членки на ЕС, а общият брой на обучените войници ще достигне накрая 15 000. Мисията ще бъде финансирана от Европейския съюз, като разходите по нея възлизат на 100 милиона евро, уточни Борел.

В допълнение към това ще има още 15 милиона евро за боеприпаси, както и за покриване на разходите на отделните държави.

Германският Бундесвер планира да участва в мисията с осигуряване на бойна подготовка и тактически учения. До 5000 украински войници ще могат да бъдат обучени в Германия, отбелязва ДПА.