Най-малко 22 души загинаха, а десетки хора бяха ранени, след като земетресение с магнитуд 6,4 разлюля днес Западен Непал, предаде Ройтерс. Агенцията цитира очевидци, според които трусът е срутил къщи в района и е бил усетен чак в индийската столица Делхи.

Местният служител Хариш Чандра Шарма каза, че засега не може да установи контакт с района на епицентъра на труса в Джаджаркот, но добави, че има информация за 17 загинали само в този район.

Най-малко 20 души са били откарани в болница с наранявания, каза пред Ройтерс по телефона служителят от непалския район Джаджаркот Суреш Сунар.

"Аз самият съм на открито. Събираме данни, но заради студа и нощта е трудно да получим информация от отдалечените райони", каза служителят пред Ройтерс и добави: "Мобилизирахме спасители".

Непалският Национален сеизмологичен център съобщи, че земетресението е регистрирано в 23:47 ч. местно време в района Джаджаркот в провинция Карнали. Джаджаркот се намира на около 500 км западно от столицата Катманду, уточнява БТА.

Кадри, заснети от местни медии, показват срутени фасади на многоетажни тухлени сгради.

Трусът беше усетен в съседните райони и чак в столицата Катманду, казаха местни жители.

"Потвърдихме информацията за петима загинали само от едно семейство в село Аатбискот. Има данни и за още загинали. Засега не разполагаме с точна информация", каза пред Ройтерс Намарадж Бхатарай, полицейски служител от съседния район Рукум.

"Има срутени сгради. Хората излязоха навън. Тук съм с тълпа ужасени местни жители. Опитваме се да оценим щетите", каза по телефона пред Ротйрес местният полицейски служител Сантош Рока.

Земетресението разлюля сгради и в индийската столица Делхи, която се намира на отстояние 600 км от епицентъра му, съобщиха очевидци пред Ройтерс. Видеоклипове в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър") показват хора, които излизат на улиците и бягат от някои евакуирани сгради.

Близо 9000 души загинаха през 2015 г., когато земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Непал и разруши повече от половин милион домове.