Най-малко 12 души загинаха при руските ракетни удари по територията на Украйна тази сутрин.

В град Уман са загинали 10 души, телата им са изпод развалините, съобщи ръководителят на украинското министерство на вътрешните работи Игор Клименко, ранени са 17 души, като 9 са откарани в болница. Ракетата е поразила девететажна жилищна сграда и складове, съобщи ръководителят на областната администрация на Черкаси Игор Табурец. В Уман бе обявен тридневен траур.

Министерството на вътрешните работи в Киев назова и вида на ракетата, използвана от поразяване на града - Х-101. Това е стратегическа крилата ракета "въздух-земя", разработена от руското конструкторско бюро "Радуга". Дължината ѝ е 7,4 метра, диаметърът ѝ е 74 сантиметра, а масата на бойната глава е 400 кг.

Частна къща в Днепър е разрушена от обстрела, като са загинали двегодишно момиченце и 31-годишна жена, ранени са трима души съобщи ръководителят на Днепропетровската областна администрация Серхий Лисак.

Отломки от ракета са попаднали в жилищна сграда в град Украинка, южно от Киев, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация в Киев Руслан Кравченко. По думите му в резултат на това е пострадало момиче.

"За съжаление, има поражение на многоетажна сграда в град Украинка в резултат на падащи отломки от руска ракета. В резултат на това са повредени апартаменти на 5-ия и 6-ия етаж. Пожарът е локализиран в 5:30 ч. Пострадалото дете - момиче - е откарано в Охматдет [детска клиника]", пише председателят на ОВА в Киев.

Началникът на Киевската областна полиция Андрей Небитов заяви, че пострадалото момиче е на 13 години. Той публикува и кадри, на които се виждат свалени ракети и повредена многоетажна сграда.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 21 от 23-те руски ракети по време на нощния обстрел.