В ход е преброяването на гласовете в най-оспорваните президентски избори в Нигерия от края на военното управление през 1999 г. Избори и за подновяване на състава на двете камари на парламента. 

Гласуването беше помрачено от големи закъснения, тъй като избирателните секции не успяха да отворят навреме в някои райони поради логистични проблеми и инциденти със сигурността, съобщи Би Би Си (BBC).

Избирателната активност изглежда висока, като много млади избиратели, гласували за първи път, пристигнаха преди зазоряване, за да гласуват.

Изборите са най-голямото демократично упражнение в Африка, като 87 милиона души имат право да гласуват от 216 милиона души население. За участие в изборите се бяха регистрирали повече от 93 милиона души, но 6 милиона от тях не са си взели избирателните карти.

Политиката е доминирана от две партии - управляващата Конгрес на всички прогресивни сили (The All Progressives Congress - APC) и Народната демократична партия (Peoples Democratic Party - PDP) - след възстановяването на многопартийната демокрация преди 24 години.

За фаворити предварително бяха смятани Бола Тинубу от управляващата партия и Атику Абубакар от основната опозиционна сила - PDP.

Но този път се яви и силно предизвикателство от кандидат от трета страна в надпреварата за наследник на президента Мухамаду Бухари - Питър Оби от Лейбъристката партия, който е подкрепен от много млади хора.

Резултатите се преброяват в десетки хиляди избирателни секции и ще бъдат събрани и изпратени до избирателния щаб в столицата Абуджа.

Окончателният резултат се очаква поне във вторник.

На брифинг за пресата шефът на изборателната комисия Махмуд Якубу се извини за забавянето при гласуването, но каза, че на всеки, който е бил на опашка до 14:30 местно време (от 8:30 часа), ще му бъде позволено да гласува, въпрекие че избирателните секции официално трябва да затворят дотогава.

Някои избиратели бяха ядосани от закъсненията, но други изчакаха търпеливо да гласуват.

Единият от кандидатите - Якубу, каза, че въоръжени мъже са нападнали някои избирателни секции в южния щат Делта и северния щат Кацина, където машините за проверка на избирателни карти са били иззети.

Впоследствие те бяха сменени и сигурността беше засилена, за да може да се проведе гласуването, каза той.

Има също съобщения за насилие и заграбени избирателни урни в Лагос, най-големият град в Нигерия.

В североизточния щат Борно пък, по думите на Якубу, че войнстващи ислямисти са открили огън по служители от избирателните секции от планински връх в района на Гвоза, ранявайки редица служители.

Според прогнозите, Нигерия ще стане до средата на този век третата по брой на населението държава в света. Освен производител номер едно на петрол в Африка, страната задава и културните тенденции на континента.

Пред Нигерия обаче има много предизвикателства в един регион, където демокрацията като цяло е в отстъпление, а джихадистките групировки набират сила, отбелязаха световните агенции.

С охраната на изборите впрочем са натоварени близо 400 хиляди служители на силите за сигурност.