Три дни след като тропическата буря "Кетсана" разтърси Манила и околните региони, властите съобщиха, че нямат възможност да помогнат на огромния брой жертви на наводненията, които продължават да се стичат в евакуационните центрове.
"Повече хора пристигат с всеки изминал час. Не знаем колко дълго ще може да издържим на ситуацията", посочва Джо Ферер, местен представител на властите, отговарящ за подслон, изграден върху баскетболно игрище в предградията на Манила.
"Имаме нужда от дрехи, хранителни запаси и лекарства", добави той. Междувременно, правителството съобщи по-рано днес, че около 375 000 оцелели от унищожителната тропическа буря "Кетсана" в събота, са намерили подслон в повече от 600 центъра.
Президентът на Филипините Глория Аройо дари заплатата си за два месеца на жертвите на наводненията в страната и призова всички членове на кабинета да постъпят по същия начин. На среща на кабинета, предавана на живо по държавната телевизия, Аройо заяви, че кабинетът би трябвало да "дари двумесечната си заплата за помощни и спасителни операции".
Членовете на правителството не възразиха срещу предложението на президента, а министърът на отбраната Гилберто Теодоро заяви, че всички ще се съобразят с искането на държавния глава.
Днес следобед се очаква тайфунът Кетсана  да връхлети Виетнам в крайбрежните провинции Куангнам и Тхиентхиен-Хюе, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. От два дни е започнала евакуация на жителите на крайбрежните селища. Всички рибарски кораби са получили нареждане да се приберат в пристанищата си. В големите градове на Централен Виетнам - Дананг и древната императорска столица Хюе - са затворени някои училища. От снощи до края на днешния ден са отменени всички полети от и до Централен Виетнам. Тайфунът Кетсана се очаква да бъде един от най-мощните за този сезон.