Излежаващият присъда руски опозиционен лидер Алексей Навални повдигна днес рядко обсъждания проблем, който преследва руските затворници - липсата на зъби, предаде Ройтерс.

Обявен от властите за опасен екстремист, 47-годишният Навални излежава присъди, които ще го оставят зад решетките 75 години, освен ако не излезе по-рано. Той определя обвиненията срещу него в измама и екстремизъм като скалъпени с цел да бъде спрян в опита си да предизвика на политическата сцена корумпирания по неговите думи режим, водещ Русия към гибел, отбелязва Ройтерс. Кремъл обяви Навални за изпълнител на поръчки от Запада за политически размирици, който никога не е представлявал сериозна конкуренция за управляващите и е осъден на чисто правни основания.

Навални често дразни затворническите власти със странни запитвания и обвинява постсъветския елит в корупция и в пропиляването на историческия шанс Русия да поеме по нов път след разпадането на СССР през 1991 г. Днес той повдигна въпроса за стоматологичната грижа в затворите, като заяви в социалните мрежи, че липсата на зъби, а не толкова затворническите татуировки, жаргонът и депресията, е отличителният обединяващ белег на огромния брой затворници в Русия.

"Общото между затворниците е това, че повечето от тях нямат зъби", посочи Навални. "Дотам се стига без здравословна храна, с много сладки неща (те винаги може да се намерят), със силен чай, с пушене и при пълната липса на стоматологични грижи", допълни той, цитиран от БТА.

Навални каза, че руските затворници си мият зъбите "като луди", но затворите предлагат лоши зъболекарски услуги: чака се с месеци да дойде зъболекар, който в крайна сметка идва и вади болния зъб, вместо да си направи труда да го спаси и да го оправи.

"Когато стоматологът най-после дойде, той или тя просто вади зъба, защото няма инструменти за друго", заяви Навални, който описа в подробности своята необичайна борба със затворническите власти за качествени зъболекарски услуги.

Той е отправял официални искания да бъде осигурена стоматологична грижа, но веднъж допуснати, зъболекарите се оказват без нужното оборудване. Навални разказа как управата на затвора е довела специалист, който е обяснявал, че в духа на модерната хигиена на устата с "въздушен поток" зъбите могат идеално да се чистят и поддържат с "железни куки".

"Защо през 2023 година трябва да си чистя зъбите с железни куки?", попита Навални.