Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол - АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) са разположени от днес в Румъния, откъдето ще изпълняват мисии за наблюдение на руската военна активност в близост до границите на 30-членния военен съюз, предадоха световните новинарски агенции и румънски медии.

Два АУАКС-а вече пристигнаха във вторник в 90-а въздушно-транспортна база Отопени край Букурещ. По-късно се очаква да пристигне и трети самолет.

Предвижда се те да бъдат базирани в Румъния в продължение на няколко седмици. За целите на мисията в Румъния ще бъдат разположени и 185 войници, съобщава БТА.

Самолетите АУАКС, които НАТО нарича "очи в небето", са част от флотилия от 14 самолета, които обикновено са базирани в Западна Германия. Те имат големи куполни радари, монтирани на фюзелажа, и могат да откриват самолети на стотици километри разстояние. В продължение на няколко седмици те ще бъдат базирани на летище Отопени, което е на около 200 км от източната граница с Украйна.

Разполагането на наблюдателните самолети е във връзка с прилагането на мерки за укрепване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион, посочи министерството на националната отбрана на Румъния. "Румъния и съюзниците са в безопасност", написа румънският военен министър Анджел Тълвар във Фейсбук.

Посланикът на Германия в Румъния Пеер Гебауер заяви на летището след кацането на първия самолет, че разполагането "подчертава решимостта ни да останем силни в този кризисен момент".

"Тази мисия за наблюдение на АУАКС, която ще започне днес в Румъния, е още едно доказателство за нашата решимост, за нашия ангажимент да защитаваме всеки сантиметър от съюзническата територия", каза посланикът, цитиран от АП.

Снимка: БТА

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари м.г., НАТО засили присъствието си на източния фланг в Европа, включително чрез изпращане на допълнителни многонационални бойни групи в страните от алианса - Румъния, Унгария, България и Словакия.

АУАКС също така извършват редовни патрули над Източна Европа и региона на Балтийско море, за да проследяват руски военни самолети в близост до границите на НАТО, отбелязва АП.

Снимка: БТА

"Източният фланг на НАТО е много, много близо до война, война, каквато не сме имали (в Европа) от Втората световна война насам", коментира Себастиен Славитеску, експерт на НАТО и бивш румънски дипломат.

Снимка: БТА

"Тези самолети или каквато и да е увеличена военна помощ за Румъния в тези трудни времена в близост до нас са повече от добре дошли", коментира експертът.

Той добави, че мисиите АУАКС изпращат ясно послание към Москва: ,,Наблюдаваме ви, знаем какво правите".

Снимка: БТА

Междувременно след среща на нидерландския премиер Марк Рюте с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом стана ясно, че Нидерландия възнамерява да изпрати на Украйна ракети "Пейтриът", предаде Франс прес.

"Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта "Пейтриът", каза Рюте, като уточни, че "тази сутрин" е обсъдил въпроса с германския канцлер Олаф Шолц. Той сподели с Байдън, че е бил потресен от "ужасните кадри", на които се вижда унищожен през уикенда жилищен блок в украинския град Днепър, и че подобни изображения "още повече засилват решимостта ни да подкрепяме Украйна".

Байдън приветства инициативата на Рюте и изрази възмущението си от действията на руските сили в Украйна. САЩ също предоставят "Пейтриът" на Киев и го обявиха още в края на декември, припомня БТА.

На 5 януари Берлин обяви, че поема ангажимент да предостави на Украйна една от своите системи "Пейтриът", които са американско производство.

Снимка: БТА