Руските изявления, свързани с използването на ядрено оръжие, са опасни и безотговорни, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел.

Русия трябва да знае, че ядрена война не може да се спечели и затова не трябва да се предприема. Наблюдаваме внимателно и досега не сме забелязали промени от руска страна, които да изискват да предприемем действия, добави Столтенберг, цитиран от БТА, по повод готовността за използване на атомно оръжие. Той посочи, че съюзниците от 25 години не извършват и не се подготвят да извършват ядрени опити.

Президентът Владимир Путин се опитва да използва "ядрено изнудване" за оказване на натиск и да се опита да разколебае съюзниците в тяхната помощ за Украйна. Няма да успее, в интерес на нашата сигурност е Украйна да надделее. Няма да позволим президентът Путин да изнудва съюзниците с такива изказвания, каза Столтенберг.

По неговите думи, ако се окаже, че газопроводът между Финландия и Естония е бил увреден умишлено, това би довело до решителен общ отговор, защото е засегната ключова инфраструктура на страни от НАТО. Очакваме данните от предприетото разследване, все още е рано да се каже какви са причините за този сериозен инцидент, допълни той.

Столтенберг заяви, че НАТО има средствата да защити своята ключова инфраструктура. Готови сме да подпомогнем разследването. Подводната инфраструктура е уязвима - това са стотици километри тръбопроводи и кабели, поясни генералният секретар. Той отбеляза, че утре съюзниците ще разговарят по тези въпроси допълнително.

По неговите думи днес над 50 държави са заявили с какво ще продължат подкрепата за Украйна. Столтенберг отбеляза приноса на Дания и Белгия, които ще предоставят на Киев изтребители Ф-16, осигурените от Канада десетки милиони долари за зимно оборудване, предоставяните от Германия средства за противовъздушна отбрана на стойност около един милиард долара, както и стотиците милиони долари от Великобритания и САЩ за противоракетна защита и за почистване на минни полета.

Стголтенберг добави, че утре министрите ще обсъдят също обстановката в Близкия изток след ударите на "Хамас" в Израел от последните дни. Израел има право на самоотбрана, страната понесе огромен терористичен удар, заяви той. Очаквам отговорът да бъде съразмерен и е важно да се направи всичко възможно за ограничаване на броя на цивилните жертви. Повишеното присъствие на САЩ в региона цели да се предотврати допълнително задълбочаване на конфликта, поясни Столтенберг.

Подкрепата за Украйна е предпоставка за създаване на благоприятни условия за прекратяване на войната, каза министър Тагарев

Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев участва днес в първия ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация във връзка с руската агресия, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците продължават да оказват помощ на страната, включително чрез Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна и да полагат усилия за гарантиране на оперативната съвместимост на украинските сили с НАТО.

В своето изказване министър Тагарев подчерта, че създаването на Съвета НАТО - Украйна демонстрира високото ниво на отношенията между Алианса и Украйна и дългосрочния ангажимент на НАТО. Във времена на продължаваща война, политическата подкрепа има значение. Практическата подкрепа е предпоставка за създаване на благоприятни условия за прекратяване на войната и заедно с решителността, смелостта и героизма на бранещите Украйна, както и устойчивостта на украинското общество, ще доведат до постигане на мир, изтъкна министърът на отбраната. Резултатите от войната ще определят бъдещето на Украйна и ще формират бъдещата европейска и глобална архитектура за сигурност.

Непосредствено преди началото на срещата днес министърът на отбраната Тодор Тагарев взе участие в регулярната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна (UDCG), която координира предоставянето на военна помощ на Украйна. Президентът на Украйна Зеленски благодари за подкрепата на всички страни, участващи в групата. В изказването си министърът на отбраната подчерта, че България продължава да подкрепя Украйна в нейните усилия за противодействие на руската агресия.

Снимка: Министерство на отбраната

В рамките на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, министър Тагарев и министър Умеров подписаха Меморандум за намерение между двете министерства. Основната цел на меморандума е да предостави по-широка политическа рамка за сътрудничество в двустранен и многостранен формат за консолидиране на усилията за подкрепа на мира и сигурността в Европа. С него страните потвърждават готовността си да засилят сътрудничеството помежду им в области от взаимен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо сътрудничество, развитие на военното образование и наука и др.

В Главната квартира на НАТО министърът на отбраната проведе среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Двамата обсъдиха ключови въпроси от дневния ред на Алианса, свързани с изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс и сигурността в Черноморския регион, като стратегически важен за Алианса. Министър Тагарев информира за предприетите стъпки на национално ниво за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО. В отговор на продължаващите руски провокации, България подкрепя повишаване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, както и необходимостта от съвместни действия на съюзниците от региона за засилването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и намаляване на рисковете от морски мини.

Министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния подписаха писмо за намерение за подобряване на системата за доставка на горива за съюзниците от Източния фланг на Алианса.

Осъществи се и тристранна среща между министрите на отбраната на България, Румъния и Турция относно провеждане на съвместни действия за борба с минната опасност в Черно море.

Вчера министърът на отбраната участва в Европейската конференция за отбрана и сигурност в Брюксел. "България има политическата амбиция и индустриалния капацитет да допринесе за укрепването на споделената ни сигурност", каза Тодор Тагарев.

Конференцията се утвърди като водещ форум на европейските институции по въпросите на Общата политика по сигурност и отбрана. Темата на третото издание на конференцията беше: "Силен европейски стълб за сигурност и отбрана: Справяне с предизвикателствата и възприемане на възможности за сътрудничество".