През 2014 г. НАТО прие всяка държава членка да повиши военния си бюджет до 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г., а общо от 2015 г. разходите на Европа и Канада са нараснали с почти 90 млрд. долара.

Само две трети от 28-те съюзника, като се изключат САЩ, обаче имат реалистичен план как да достигнат равнището от 2 процента през 2024 г., казват дипломати от НАТО. През 2017 г. Вашингтон е похарчил 3,57 процента от БВП за отбрана.

Европейските представители обаче поддържат становището, че макар и американските отбранителни разходи да представляват 70 процента от общия сбор на военните бюджети на съюзническите правителства, едва 15 процента от разноските на САЩ отиват за натовска отбрана в Европа. Вашингтон плаща около 22 процента от разходите за поддържане на НАТО, включително на централата и съвместно финансирана техника като, например, разузнавателните самолети АУАКС.

Следва разбивка по държави на най-добре и най-зле представящите се по този показател въз основа на данните на Организацията на Северноатлантическия договор.

ОТЛИЧНИЦИТЕ

Великобритания от няколко години поддържа военен бюджет от малко над 2 процента и се очаква да е така и през тази. Но Тръмп опита да запази натиска, определяйки заложената от НАТО цел като "едва минимума".

В писмо от миналия месец на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис до британския му колега Гавин Уилямсън той заплаши, че Великобритания ще бъде заменена от Франция като най-близкия военен съюзник на Вашингтон, ако Лондон не увеличи още военните си разходи.

Франция възнамерява да увеличи военните си разходи с над една трета до 2025 г., което определено я поставя на пътя към това да постигне целта от 2 процента и да получи одобрението на Тръмп. През 2018 г. Париж ще похарчи 1,81 процента от БВП за отбрана.

Гърция е друга страна, отделяща големи средства по това перо, като я изпреварват единствено САЩ - за 2017 г. тя е похарчила 2,38 процента от БВП за отбрана.

Притеснени след руското анексиране на Крим през 2014 г., Полша и Естония също са точно на границата от 2 процента, докато Латвия, Литва и Румъния се очаква да влязат в тази група тази година според правителствените им планове за 2018 г.

НЕДОСТАТЪЧНО ДОБРИ ЗА ТРЪМП

Германия е най-голямата тревога на Тръмп с вложени 1,24 процента от своя БВП за 2017 г. в отбрана и по оценки ще инвестира толкова и през 2018 г.

Макар и заделяното от Берлин да се увеличава, федералната република няма да изпълни целта на НАТО през 2024 г., като вместо това очаква да увеличи разходите си до 1,5 процента до 2025 г.

След години на понижаващи се разходи след края на Студената война технически дефекти и липса на резервни части намалиха бойната готовност на германските подводници, военни самолети и други типове въоръжение.

С оглед на големината на германската икономика, ако целта от 2 процента бъде постигната, обаче ще бъдат задминати Франция и Великобритания и ще бъде предизвикано безпокойство сред европейските съседи заради наследството от двете световни войни.

В очите на президента на САЩ други нарушители са Канада и Норвегия, макар че Отава възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана с близо три четвърти през следващото десетилетие.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАРУШИТЕЛИ

Три съюзника се очаква да похарчат по-малко от 1 процент от своя БВП за отбрана през 2018 г.: Белгия (0,93 процента), Люксембург (0,55 процента) и Испания (0,93 процента).

По-рано този месец белгийският премиер Шарл Мишел получи писмо от правителството на Тръмп с искане страната му да повиши разходите си, но министър-председателят заяви, че не е "много впечатлен". Белгия възнамерява да увеличи средствата по това перо до 2030 г. и се готви да похарчи милиарди за нови изтребители.

Италия и Испания, чиито икономики бяха сериозно отслабени от кризата в еврозоната, няма да постигнат заложените цели до 2024 г., а Унгария планира през 2026 г.

Превод БТА

*България в момента отделя 1.3% от БВП за отбрана, като е планирано (в национален план, приет м.г.) разходите да достигнат 2% до 2024 г. Очаква се обаче разходите тази година да се увеличат рязко - до 1.56% (с 1,64 милиарда лева), както показват данни, представени от НАТО преди срещата на върха.