Украйна и НАТО излязоха днес със съвместна декларация, в която се поема ангажимент за зачитане на правата на малцинствата в страната, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Тази стъпка бе приветствана от Унгария, която заплашва да блокира развитието на отношенията между Украйна и НАТО заради въпроса за правата на унгарското малцинство.

Унгарски дипломати наложиха вчера вето на предишния проект за съвместна декларация на Украйна и НАТО, тъй като тя не споменаваше за задължения на Киев да спазва правата на унгарското малцинство, припомня Ройтерс.

Какъв е проблемът между Унгария и Украйна

Унгария има разногласия с Украйна заради това, че според нея се ограничават правата на близо 150 000 етнически унгарци за използване на майчиния им език, по-специално в образованието, след като Украйна прие през 2017 г. закон, ограничаващ използването на езиците на малцинствата в училищата.

Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан има разногласия с Украйна и за това, че тя отказва да разреши на етническите унгарци, живеещи там, да имат двойно гражданство.

Столтенберг в Киев, а Путин в Будапеща

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Киев, за да покаже подкрепата на Алианса за Украйна. Визитата му съвпадна с тази на руския президент Владимир Путин в Унгария.

Въпросът беше повдигнат и на съвместната пресконференция на Орбан и Путин в Будапеща вчера. На нея Орбан прикани ветото върху декларацията за Украйна на посланиците от НАТО да не се разглежда в контекста на унгарско-руските, а в контекста на унгарско-украинските отношения. "Ние, унгарската страна, решаваме свои собствени, национални проблеми. И се надяваме след време ситуацията да се подобри", подчерта премиерът.

Същевременно унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли критиките, че връзките на Унгария с Русия са твърде тесни или че страната поддържа прагматични отношения с Руската федерация, защото сме "руски шпиони". Подобни коментари са "смехотворни обиди от страна на западните ни приятели", каза Сиярто часове преди да започне посещението на Путин.