Броят на новородените бебета в Италия удари рекордно дъно през 2018 г., а населението на страната се стопява, докато средната му възраст се покачва, отчете днес националната статистическа служба ИСТАТ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Демографската криза в Италия - страна с намаляващо население и застаряваща работна сила - е една от причините за хроничната стагнация на икономиката, смятат икономисти, и положението се влошава. Ражданията намаляха с близо 18 000 до 440 00 миналата година, което е най-ниското ниво от обединението на Италия през 1861 г., отчита ИСТАТ. Смъртните случаи пък са били 633 000.

Общият брой на населението е спаднал с 124 000 души до 60 360 000. Това е четвърта поредна година на спад, което означава, че от 2014 г. Италия е загубила близо 400 000 жители или колкото са жителите на седмия по големина италиански град Болоня.

Противопоставящото се на мерките за икономии правителство, което дойде на власт преди една година в Италия, увеличи социалните разходи и обеща да намали данъците в опит да повиши доходите на домакинствата. Според правителството липсата на увеличение на доходите допринася за нежеланието на италианците да имат деца.

"Ние сме в ужасно положение", каза вътрешният министър и лидер на дясната партия "Лига" Матео Салвини по повод изнесените днес статистически данни, и добави: "Това е истинска криза, а не такава на финансовия пазар или икономическа".