Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази недоволство от "абсолютно безпрецедентната ситуация", възникнала при опитите на Русия да евакуира своите граждани от Черна гора заради пандемията от коронавирус, предаде ТАСС.

Захарова каза, че след като бил съставен списък на около 2000 руснаци, желаещи да се върнат в страната си, Русия поискала разрешение за изпращане на три самолета за транспортирането им. Черногорското правителство обаче "вместо да даде това разрешение, както правят всички цивилизовани страни", поставило условие самолетите да докарат от Русия черногорските граждани, желаещи да се приберат. При това, по думите на Захарова, черногорското правителство прехвърлило цялата логистика на Русия.

"Тоест цялата отговорност за черногорските граждани в Русия беше прехвърлена на Русия. Такова нещо не съм чела в никой учебник и не съм виждала в практиката", заяви говорителката на външното министерство.

Тя добави, че в тази ситуация Черна гора е показала как не трябва да се постъпва, и я обвини, че в труден момент за целия свят се държи безотговорно, "не като държава, а като някакво образувание".

Във вторник авиокомпания Аерофлот и нейната дъщерна компания Победа съобщиха, че не могат да върнат в Русия всички нейни граждани от Черна гора, защото нямат нужното разрешение от черногорските власти.

В черногорския град Тиват в момента чакат 100 пътници на Аерофлот и около 1000 на Победа. В Черна гора има общо около 1800 руснаци, очакващи да се върнат, сред тях има и онкоболни, за които в Черна гора вече няма лекарства, посочва ТАСС.

Нови случаи на Covid-19 в Русия, Москва затвори границите до 1 май

Русия регистрира днес 33 нови случая на коронавирус, с което заразените стават общо 147 - увеличение с близо 30 процента само за едно денонощие, съобщи Франс прес.

Руската служба за защита на потребителите "Роспотребнадзор", която се занимава с въпросите на общественото здравеопазване, уточни, че всички тези случаи са руски граждани, които вероятно са били заразени при пътуване в чужбина през последните две седмици.

Службата посочи, че 31 от случаите са в Москва, а по един заразен има в Томска и Новосибирска област.

Според центъра за управление на епидемията в Москва заразените са пристигнали с полети от Франция, Италия, Германия и Испания между 7 и 13 март.

Властите в руската столица наредиха на 5 май на всички пътници, идващи от страни в риск, да се подлагат на доброволна карантина за 14 дни.

Освен това Русия затвори до 1 май границите си за чужди граждани, с изключение на постоянно пребиваващите в страната.

Руските власти обявиха също затварянето на училищата от 23 март до 12 април и организиране на дистанционно обучение.

Русия ще въведе в петък временни ограничения за полети за Великобритания, САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в опит да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Ограниченията ще важат само за някои пътнически полети и някои авиокомпании ще могат да обслужват полетите от Москва до и от Лондон, Ню Йорк и Аби Даби.

Стреснати от коронавируса, руснаците започнаха да се запасяват с високо ценения местен хранителен продукт - елдата, помогнала им да преминат през много кризи в историята.

Предвид това, че е евтина и обичана от руснаците, наличните количества от елда бяха разпродадени в много московски супермаркети още снощи, като на някои места бяха останали само от най-скъпите марки.

Руските власти затвориха мавзолея на Ленин на Червения площад, съобщи днес службата за охрана на Кремъл. Това е поредната туристическа забележителност затворена заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Службата съобщи, че мавзолеят ще претърпи ремонт по време на затварянето си, но не даде подробности кога отново ще бъде отворен.

Властите съобщиха, че може да улеснят продажбата на алкохолни напитки по интернет заради многото хора в самоизолация, наредена за овладяване разпространението на коронавируса. Такова решение беше предложено преди доста време от финансовото министерство, а сега вероятно ще се вземе решение, които ще влезе в действие, каза пред телевизия "Россия 1" заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов.