Испания е постигнала споразумение с Европейския съюз за Гибралтар, което открива пътя предвидената за утре среща на върха на Евросъюза в Брюксел да се състои. Тя трябва да одобри споразумението за Брекзит, договорено от правителството на британската премиерка Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", каза източникът.

Междувременно британското правителство оповести писмо от британския посланик в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар, предаде Ройтерс.

По-късно испанският премиер Педро Санчес направи изявление в Мадрид, като потвърди, че след интензивните преговори през последните часове е било постигнато споразумение за Гибралтар, което открива пътя срещата на върха на ЕС утре да одобри споразумението с британския премиер Тереза Мей. Той каза още, че всички бъдещи решения, засягащи Гибралтар, ще бъдат вземани при активното участие на Великобритания. Затова той утре ще гласува в подкрепа на споразумението за Брекзит.

Вчера Санчес заплаши, че няма да отиде в Брюксел и съответно няма да подкрепи споразумението за Брекзит, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в разговори между Великобритания и Испания.

Мнозина запознати в Брюксел смятат, че този ход на Санчес е бил предназначен главно за вътрешнополитически цели - той е изправен идната седмица пред регионални избори в Андалусия - южната провинция, към която според испанците принадлежи спорният анклав, който от 300 г. представлява британска военноморска база.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък препоръча ЕС да одобри споразумението за напускането на съюза, договорено с Великобритания, предаде Ройтерс.

"Ще препоръчам ние в неделя (утре - б.р.) да одобрим резултата от преговорите за Брекзит. Никой няма причини да е щастлив. Но в това критично време, 27-те страни от ЕС издържаха теста за единство и солидарност", каза той.

В същото време в резултат на среднощните преговори Лондон даде писмени уверения на Евросъюза, че няма да настоява споразумението за Брекзит да се интерпретира така, че то да обвързва ЕС с твърдението, че евентуален бъдещ търговски договор между него и Обединеното кралство ще се отнася и за Гибралтар.

Британското правителство "ще преговаря бъдещите споразумения в изпълнение на Съвместната политическа декларация от името на всички територии, за чиито външни отношения Обединеното кралство отговаря, за да гарантира подходящи и изгодни бъдещи отношения с ЕС, вземайки предвид техните вече изградени отношения с Европейския съюз", се посочва в писмо на британския посланик в Европейския съвет Тим Бароу.

Писмото бе публикувано в интернет от британското правителство. А говорител на правителството, цитиран от Ройтерс, каза в Лондон, че в резултат на проведените спешни преговори то е дало уверение на Мадрид, че ще обсъжда бъдещето на Гибралтар пряко с Испания.

В проектодокумент, видян от Ройтерс, ЕС ще заяви на срещата на върха утре, че всякакви бъдещи решения, отнасящи се до Гибралтар, ще бъдат обсъждани пряко с Мадрид.

"След като Обединеното кралство напусне ЕС, Гибралтар няма да бъде включен в териториалния обхват на споразуменията, които ще бъдат сключени между ЕС и Обединеното кралство", се посочва в документа.

"Това обаче не изключва възможността за отделни споразумения между съюза и Обединеното кралство за Гибралтар . . . Тези отделни споразумения ще изискват предврителното съгласие на Кралство Испания", се пояснява в документа.

Тереза Мей ще разговаря довечера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск преди утрешната среща на лидерите от ЕС, предаде междувременно ДПА.

"Приятелите ще си остават приятели докрай", написа в Туитър преди тази среща Туск, цитирайки певеца Фреди Меркюри, който почина точно на днешния ден преди 27 години.

Мей среща категорична съпротива срещу споразумението за Брекзит както от подкрепящи, така и от противопоставящи се на излизането от ЕС депутати в британския парламент, много от които са от нейната Консервативна партия. Проблемът е предпазният механизъм, на който тя се е съгласила, гарантиращ, че границата между Република Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена.