Няма информация мъжът от провинция Бавария, който в четвъртък уби четирима мъже и две жени в религиозен център на "Свидетелите на Йехова" в Хамбург, а след това се самоуби, да е употребявал наркотици, съобщи баварското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Властите уточниха, че мъжът е бил бивш член на религиозната общност, добавя БТА.

По-рано имаше подозрения за възможна злоупотреба с наркотици в миналото от страна на извършителя, мъж на 35-годишна възраст, идентифициран като Филип Ф., но говорител на министерството заяви, че нямат данни за подобни нарушения.

Неродено бебе в 28-мата седмица също е сред жертвите, а майката, която е оцеляла при нападението, е в тежко състояние. Останалите загинали са на възраст между 33 и 60 години. Други осем души са били ранени, четирима от които тежко, съобщи полицията.

По данни на властите извършителят е роден в град Меминген, намиращ се в провинция Бавария, и от 2015 г. е живеел в Хамбург.

Нападателят е практикувал спортна стрелба и е закупил законно пушката, с която е извършил атаката.

При друг случай вчера 20-годишен мъж задържа 11 души за заложници в продължение на пет часа в аптека в югозападния град Карлсруе. Полицията уточни, че мъжът е бил въоръжен, но е действал сам. Първоначално се предполагаше, че мъжът може да е имал съучастничка, но това така и бе потвърдено. "20-годишният младеж е действал сам", уточни говорител на полицията.

Заложническата криза приключила, когато екип на германските специални части нахлул в аптеката и обезвредил нападателя. При спасителната операция няма пострадали, уточниха властите.