Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, първата жена, заемала този влиятелен пост, заяви, че ще се оттегли от поста лидер на демократите в Камарата, докато нейните съюзници подготвят предаването на факела на демократа Хаким Джефрис.

Пелоси, 82-годишна либералка от Калифорния, която два пъти е била председател на Камарата, заяви, че ще остане в Конгреса и ще представлява Сан Франциско, както е правила в продължение на 35 години. Тя направи това изявление ден след като републиканците си осигуриха крехко мнозинство в Камарата след междинните избори миналата седмица.

По този начин тя отваря път за по-младо поколение лидери в партията, в момент, когато през януари предстои консервативните републиканци да поемат контрола над камарата.

Републиканската партия на САЩ си върна контрола над Камарата на представителите, с което опозицията получи възможност да блокира политиката на президента Джо Байдън до 2024 г.

Републиканците ще имат поне 218 места в Камарата на представителите на Конгреса, което им дава мнозинство. След като не успя да получи контрола над Сената, консервативната партия ще разполага със съвсем малко мнозинство в долната камара на Конгреса.