Неизвестен нападател намушка с нож губернатора на руския арктически регион Мурманск, ранявайки го в стомаха, след като в четвъртък е провел среща с жителите, цитираха руските информационни агенции пресслужбата на губернатора, предаде Ройтерс.

Мъжът е нападнал губернатора Андрей Чибис, когато той излизал от среща в градския дворец на културата на местния град Апатити, южно от северното пристанище Мурманск, предаде ТАСС.

"Имало е въоръжено нападение и той е получил рана от нож в стомаха. Нападателят е задържан", цитират агенциите пресслужбата на губернатора, информира БТА.

"В момента губернаторът е в клиника. Той е в съзнание и сам се е придвижил до колата си. По пътя към болницата той говореше и отговаряше на въпроси. Беше смел и весел.", съобщава пресслужбата му.

Агенциите не съобщават нищо за евентуален мотив за нападението.

След операцията положението на губернатора се оценява като тежко и той се намира в реанимацията, съобщи главният лекар на болницата, в която Чибис беше опериран, предаде ТАСС. Няма опасност за живота му, твърдят лекарите.

Задържаният за нападението Александър Биданов е местен жител на 43 г. , посочва агенцията.

Въоръженото нападение срещу държавен служител е сравнително рядко в Русия, особено в арктически регион като Мурманск, на около 1 500 км северно от Москва, посочва Ройтерс.