Израелският премиер посети днес Москва и разговаря с руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции и БТА. Това е първа визита на чужд лидер в Русия след началото на руската инвазия в Украйна.

Разговорът на Бенет с Путин е продължил няколко часа. Двамата са обсъдили различни аспекти от ситуацията в Украйна, поясни Кремъл, цитиран от ТАСС.

След разговора с Путин Бенет отпътува за Германия, където се срещна и с германския канцлер Олаф Шолц.

Преди да потегли за Берлин обаче той разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Засега не става ясно какво са говорили двамата.

На 2 март Бенет вече разговаря по телефона с Путин и Зеленски, припомни Асошиейтед прес, и с Шолц в Йерусалим.

Бенет и Шолц разговаряха в продължение на час и половина, заяви германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт. Те се разбраха да държат връзка. Основната цел остава слагане на край на войната в Украйна "колкото може по-скоро", каза говорителят.

Израелският премиер информира германския канцлер как са минали преговорите му с президента на Русия.

Досега Бенет не се беше присъединил към хора от международни критики на руската офанзива, а изтъкна на няколко пъти солидните връзки, които свързват Израел с Москва и Киев, отбелязва Франс прес.

Украйна поиска от Бенет да играе ролята на посредник в конфликта, припомня Ройтерс.

По време на технологична конференция в Тел Авив на 3 март Нафтали Бенет призова световните лидери да извадят Русия и Украйна "от бойното поле и да седнат на масата за преговори", съобщи Асошиейтед прес.