39 души са загинали, а 29 са тежко ранени при пожар в център за задържане на мигранти в северната част на Мексико, в близост до границата със САЩ, предаде Асошиейтед прес. 

Вижте снимки >>>

Кадри от местопроизшествието показват редици от трупове, увити в сребристо фолио, до сградата в Сиудад Хуарес, намиращ се от другата страна на границата срещу град Ел Пасо в щата Тексас. В центъра били настанени 68 души от Централна и Южна Америка. Миграционните власти са идентифицирали загиналите и ранените като граждани на Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия и Еквадор. Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро заяви, че 28 от загиналите са гватемалски граждани. Ранените са откарани в четири болници.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че пожарът е причинен в знак на протест от самите мигранти, намиращи се в сградата, след като научили, че може да бъдат депортирани. "Те никога не са си представяли, че това може да причини подобно нещастие", каза Лопес Обрадор след инцидента снощи.

Главната прокуратура на Мексико е започнала разследване. 

Междувременно се появи видеозапис от камера за наблюдение, който показва как се е стигнало до трагедията. След като мигрантите поставили матраци срещу решетките на килията си и ги подпалили, надзирателите бързо се отдалечили и не направили никакъв опит да освободят мъжете, преди димът да изпълни помещението и да убие най-малко 40 души. 

На кадри от записа се виждат двама души, облечени като охранители, а от другата страна до метална врата се появява поне един мигрант. Но изглежда, че охранителите не правят никакво усилие да отворят вратите на килиите. Вместо това бягат, докато облаци дим изпълват сградата за секунди, съобщава Асошиейтед прес. Министърът на вътрешните работи на Мексико Адан Аугусто Лопес потвърди автентичността на видеото в интервю за местен журналист. 

Сиудад Хуарес е главната пресечна точка за мигранти за влизане в САЩ. Приютите в града са пълни с мигранти, чакащи възможността да пресекат границата или такива, които са поискали убежище в САЩ и чакат приключване на процедурите.

Снимка: БТА/AП

Напрежението между властите и мигрантите в Сиудад Хуарес явно се е повишило през последните седмици. Над 30 мигрантски центъра и други организации за тяхна подкрепа публикуваха на 9 март отворено писмо. В него те се оплакваха проникване на криминални елементи сред мигрантите, както и сред лицата, търсещи подслон в града, информира БТА.

Те обвиниха властите в малтретиране и използване на прекомерна сила спрямо чужденците и се оплакаха, че общинската полиция е разпитвала хора по улиците на града за техния имиграционен статус, без да има причина за това.

По-рано този месец бяха отчетени високи нива на недоволство в Сиудад Хуарес, когато стотици мигранти, най-вече от Венецуела, реагираха на слуховете, че властите в Съединените Щати биха им позволили да влязат в страната, при което се опитаха да пресекат със сила един от мостовете, водещи към Ел Пасо. Американските власти блокираха опитите им. 

През последните години Мексико предприе стъпки към ограничаване на мигрантите към границата със Съединените щати под натиска на американското правителство, в резултат на което центровете за настаняване са пренаселени. Понякога в тях има протести и бунтове. 

Мексико е третата в света страна по брой на мигранти след САЩ и Германия, но е първа по брой преминаващи по пътя към САЩ. В страната са настанени десетки хиляди чужденци във все по-разширяваща се мрежа от центрове за задържане.