Над 80 милиона американци вече са пуснали бюлетини на президентските избори в САЩ по данни на специализирания информационен източник на Флоридския университет, предаде Ройтерс.

Това е над 58 процента от цялата избирателна активност във вота през 2016 г. и е отражение на големия интерес, който поражда надпреварата между републиканеца Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън.

Огромен брой хора гласуваха по пощата или в отворените за предварително гласуване изборни секции на фона на опасенията от заразяване с коронавирус при струпване на хора в изборния ден 3 ноември.

Избирателите, регистрирани като демократи, имат значителна преднина в ранното гласуване. В 20 щата, които публикуват данни за партийната принадлежност на избирателите, са гласували 18,2 милиона демократи, 11,5 милиона републиканци и 8,8 милиона души без партийна принадлежност. Данните обаче не показват реално за кого са гласували тези избиратели. По-слабото участие на републиканците се дължи и на постоянните атаки на Тръмп, който казва, че тази система може да стане обект на масови изборни измами.

Експерти прогнозират, че тазгодишната избирателна активност ще е по-висока от тази през 2016 г., когато гласуваха 138 милиона избиратели. Само 47 милиона гласуваха преди самия изборен ден през 2016 г.

Кой ще спечели Флорида?

Доналд Тръмп и Джо Байдън събраха свои привърженици във Флорида, който се очаква да бъде един от най-оспорваните щати на президентските избори на 3 ноември, съобщи Ройтерс.

Хиляди хора, много от които без маски, се тълпяха на проявата на открито в Тампа, за да чуят как Тръмп се подиграва на бившия вицепрезидент.

"Можете ли да си представите да загубя от този? Можете ли да си представите", попита Тръмп и добави, че е уверен в победата си.

"След пет дни ще спечелим Флорида, ще спечелим още четири години", каза Тръмп, който носеше шапка с надпис "Да направим Америка отново велика", предаде Франс прес.

Той изрази задоволство от обявеното часове по-рано увеличаване на Брутния вътрешен продукт през третото тримесечие с 33,1 процента. "Никоя страна няма такива резултати", каза той и обеща през 2021 г. да бъдат счупени всички рекорди.

Колкото и да е впечатляващ обаче, този ръст идва след също толкова историческото свиване на икономиката през пролетта с 31,4 процента, отбеляза АФП.

Байдън организира митинг в колеж на север от Маями, където присъстващите останаха по колите си, за да избегнат евентуално заразяване с коронавируса.

Той обвини президента, че се е предал в борбата с Ковид-19. "Отказът на правителството на Тръмп да признае реалността, когато близо 1000 американци умират всеки ден, е обида за всеки, страдащ от Ковид-19 и за всяко семейство, загубило близък", заяви бившият вицепрезидент.

Той разкритикува опонента си републиканец колко малко федерални данъци плаща. По данни на в. "Ню Йорк таймс" Тръмп е платил само 750 долара данък върху доходите си през 2016 и 2017 г. и не е платил никакви данъци през 10 от предходните 15 години. "Защо трябва пожарникар, сестра или учител да плащат по-висока данъчна ставка от супербогатите? Защо трябва да плащате повече данъци от Доналд Тръмп?", попита той.

Според социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос 49 процента от имащите право да гласуват във Флорида ще предпочетат Байдън, а 47 процента - Тръмп.