Загиналите под развалините след ракетния удар в Днепър вече са 20. При атаката вечерта в събота беше разрушен жилищен блок в украинския град, който се намира в източната част на страната, съобщи тази сутрин държавната украинска агенция УНИАН.

Ройтерс съобщава за 14 жертви на руската атака, като цитира областния управител на Днепропетровска област Валентин Резниченко, но данните непрестанно се променят, тъй като работата на спасителите продължава и те постоянно намират тела под отломките на учеления от ракетата вход на многоетажен жилищен блок.

По данни на Резниченко над 40 от ранените са настанени в болница, а четирима се намират в реанимацията.

Неизвестна остава съдбата на повече от 40 души, обитатели на блока.

Сред жертвите има едно дете, а 73-ма са ранените, в това число и 14 деца. Продължават иззирвателно-спасителните дейности и демонтажът на опасни елементи по конструкцията на сградата.

Психолози оказват помощ на оцелелите.

Снимка: БТА

По предварителни данни съботният вражески удар по жилищната сграда е разрушил 72 апартамента, извозени са 3500 тона отломки.

Говорител на украинските военновъздушни сили заяви, че сградата е била ударена от ракета, която се използва срещу самолетоносачи и може да носи ядрен заряд. УНИАН застъпва първоначалната версия за ракетния удар, а именно, че ракета Х-22, известна като "убийцата на авионосците", изстреляна от руска страна, е разрушила панелния блок.

Късно вечерта в събота президентският съветник Алексей Арестович разбуни негодуванието на редица украински политици, в това число на кмета на Днепър Борис Филатов, с изказването си, че ракетата е учелила сградата с хората, след като е прихваната и свалена от украинското ПВО.

Това той заяви в телевизионно интервю, а след обществената реакция побърза да уточни, че няма значение как точно е попаднала ракетата в жилищната сграда, за това виновникът е Русия, защото тя обстрелва Украйна.

В Днепър беше обявен тридневен траур.

Снимка: БТА

"Светът трябва да спре злото, която представлява руският терор", подчерта във вечерното си изявление Володимир Зеленски.

"Врагът със сигурност ще получи нашия отговор на бойното поле. Войниците ни ще го направят. Всеки, причастен към този и други ракетни удари срещу Украйна, ще бъде издирен и изправен пред правосъдието", закани се украинският президент.

Междувременно от Генералния щаб на украинската армия съобщиха, че продължават тежките боеве за град Соледар, а руснаците провеждат настъпление и по посока на Лиман, Авдеевка и Новопавловка.

Великобритания ще изпрати общо 14 танка "Чалънджър" и друго тежко въоръжение на Украйна, съобщиха от кабинета на британския премиер Риши Сунак, а в близките дни Лондон ще започне обучение на украински военни как да ги използват.