Над 1400 души са убитите в Израел при нападенията на въоръжени отряди на палестинската групировка "Хамас", предприета на 7 октомври на израелска територия. Това показва най-новата равносметка, публикувана днес от службата на израелския премиер, предаде Франс прес.

"Повече от 1400 души бяха убити, над 12 израелци са отвлечени от терористите от "Хамас", каза говорител на Бенямин Нетаняху на пресконференция. Последно се съобщаваше за над 1300 загинали при безпрецедентната атака, която разпали война между Израел и "Хамас".

Същевременно палестинският министър на здравеопазването в контролираната от "Хамас" ивица Газа съобщи, че при ответните израелски удари са загинали 2670 души. Според същия източник броят на ранените е 9600, допълва БТА.

Последно се съобщаваше за 2450 загинали в палестинския анклав, от които над 700 деца.

Израелските сили подготвят сухопътно нападение срещу северната част на ивицата Газа и призова цивилното население в района да се изтегли на юг.

Днес Израел потвърди, че е възобновил водоснабдяването в южната част на анклава след седемдневно прекъсване, наредено за наказание заради нападението на "Хамас" срещу израелска територия. Според израелския министър на енергетиката Израел Кац това ще насърчи евакуацията на юг.

Евролидерите подчертаха правото на Израел да се защитава, "Хамас" обяви нова атака над Тел Авив

Лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз подчертаха правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право "пред лицето на такива насилствени и безразборни атаки" от Хамас.

В изявлението на европейските лидери се подчертава важността на предоставянето на спешна хубанитарна помощ и се заявява готовност за продължаване на подкрепата на най-нуждаещото се цивилно население на Газа, при гаранция, че с помощта не се злоупотребява от терористични организации. Това е от решаващо значение за предотвратяване на регионална ескалация на конфликта, се посочва в изявлението на европейските лидери.

Междувременно военното крило на "Хамас" - бригадите Иззедин ал-Касам, обяви, че е извършило нова ракетна атака срещу Тел Авив, предаде БНР. "Нанесохме ракетния удар в отговор на атака срещу цивилни", се казва в изявлението на групировката в канала й в Телеграм.