Нови монети от 50 пенса с лика на крал Чарлз бяха показани и до седмици ще влязат в обращение, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

Монетите с номинал 50 пенса, както и възпоменателната монета от 5 лири, носят изображението на монарха и са дело на скулптура Мартин Дженингс.

Монетите следват вековна традиция и монархът гледа наляво - в противоположна посока на предшественика си.

Както при предишните британски крале и за разлика от кралица Елизабет II, Чарлз III не носи корона.

Крал Чарлз лично е одобрил изображението и според информацията е доволен от приликата.

Монетите ще се продават на колекционери от Кралския монетен двор от началото на идната седмица. Монетата от 50 пенса ще е достъпна за обща употреба преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банки, строителни компании и пощенски офиси.

Както при предишните британски крале и за разлика от кралица Елизабет II, Чарлз III не носи корона

Снимка: БТА/AP

Новите монети ще циркулират наред с тези с лика на покойната кралица, така че 27 милиарда монети все още ще се приемат в магазините.

Ан Джесоп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че обикновено монетите траят 20 годнии, така че тези с лика на Кралица Елизабет и крал Чарлз ще са заедно в обращение още много години.

Портретът на крал Чарлз е първата монета, проектирана от Мартин Дженингс, но той има скулптури на обществени места като тази на поета Джон Бетджеман на лондонската гара "Сейнт Панкрас" и на Филип Ларкин в Хъл.

Кралят не е позирал за конкретен портрет и Дженингс е използвал снимки, за да създаде лика върху монетите.

Монетите ще бъдат отсечени в съоръжението на Кралския монетен двор в Лантрисант, Южен Уелс, където най-старата британска компания, която официално емитира монети, се премести през 1967 г., за да приспособи към процеса на децимализация.

Мемориална серия, почитаща живота и наследството на покойната кралица Елизабет II, включително монети от 5 британски лири, ще бъде пусната в продажба от Кралския монетен двор в понеделник (3 октомври).