Планът на британското правителство, търсещите убежище хора да бъдат изпращани в Руанда, е законен, постановиха двама съдии от Върховния съд на Великобритания. Това е победа за поддръжниците на спорната политика, предаде Асошиейтед прес.

Но съдиите заявиха и че правителството не е преценило достатъчно добре обстоятелствата на лицата, които се е опитало да депортира, с което дадоха сигнал, че предстоят още съдебни битки преди който и да било от тях да бъде качен на самолет към Източна Африка. За следващия месец е насрочено допълнително изслушване и вероятно предстоят обжалвания на решението, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Няколко души, търсещи убежище, правозащитни групи и профсъюз на граничните служители заведоха съдебни искове, за да попречат на консервативното британско правителство да предприеме действия по споразумението за депортации с Руанда, целта на което е да спре преминаването на мигранти през Ламанша в малки лодки. Великобритания възнамерява да изпраща някои мигранти в източноафриканската страна, където да бъдат обработени техните молби за получаване на убежище. Планът предвижда получилите убежище хора след това да останат в Руанда.

Правозащитни организации твърдят, че е противозаконно, неосъществимо и нечовечно хората да бъдат изпращани на хиляди километри в страна, в която не искат да живеят. Те също така посочват лошото състояние на човешките права в Руанда, включително обвинения в изтезания и убийства на противници на правителството.

Британското правителство твърди, че въпреки че през 1994 г. в Руанда е извършен геноцид, в резултат на който са убити повече от 800 000 души, оттогава страната си е спечелила репутация за стабилност и икономически напредък. Критици казват, че стабилността е била постигната с цената на политически репресии.