На 87-годишния норвежки крал Харалд V е поставен временен пейсмейкър в Малайзия, предаде ДПА. Причината е забавеният пулс на монарха, съобщи днес дворецът в Осло.

"Решението беше взето тази сутрин и операцията беше успешна. Кралят се чувства добре, но все още има нужда от почивка", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Пейсмейкърът ще направи по-безопасно завръщането на краля у дома след няколко дни, каза анестезиологът на Харалд Бьорн Бендз, според изявлението.

Кралят получи инфекция по време на ваканционно пътуване до Малайзия и тази седмица беше откаран в местна болница. Вчера на летище Лангкави кацна самолет, който ще го върне у дома.

Норвежкият кралски двор обяви в четвъртък, че най-възрастният монарх в Европа все още се лекува в болница и целта е той да може да се върне в Норвегия със самолет след няколко дни.

Крал Харалд е най-възрастният монарх в Европа. От известно време той се бори със здравословни проблеми. Съвсем наскоро той прекара респираторна инфекция. Харалд е на норвежкия трон от 1991 г., когато пое управлението от баща си крал Олаф Пети.