Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани, че се очакват проблеми с железопътния транспорт във Федерална република Германия от 10 до 12 януари заради обявена предупредителна стачка на германския профсъюз GDL. Това информира Ситуационният център към министерството на своята интернет страница.

Стачните действия ще продължат от 02:00 ч. сутринта на 10 януари до 12 януари включително. Това ще доведе до сериозни смущения в междуселищния, регионалния и S-Bahn трафика на Deutsche Bahn през този период. Спешното разписание ще осигурява само много ограничено пътуване на влакове.

Във връзка с очакваните затруднения в придвижването МВнР съветва българите да се въздържат от пътувания в Германия, които не са от спешен характер, като ги отложат за друг период. Всички пътници, които искат да отложат пътуването си, могат да използват своя билет на по-късна дата. Билетът е валиден за пътуването до първоначалната дестинация, дори и с променен маршрут. Резервациите на места могат да бъдат анулирани безплатно.

Ситуационният център към МВнР отбелязва, че информация по телефона за текущата ситуация на трафика и последиците от стачните действия на GDL върху железопътния трафик може да бъде получена на безплатната гореща линия на тел. номер: 0049 8000-996633. Гражданите може да се информират за своето пътуване 24 часа преди заминаването, на интернет страницата на bahn.de, в DB Navigator или на безплатния телефонен номер.

От месец германски фермери, протестиращи срещу промените в селскостопанската политика, нарушават трафика на множество места в северната и източната част на страната. Фермери със стотици селскостопански машини блокираха големи градове, сред тях и Берлин. В столицата полицията вчера преброи 566 трактора, камиони, микробуси и ремаркета, както и 550 души на булеварда, водещ към Бранденбургската врата. В протеста се включиха и много шофьори на автобуси и камиони, както и търговци. 

Германската фермерска асоциация призова за седмица на протестни действия срещу спирането на субсидии за сектора. Основният проблем е отстъпката за дизеловото гориво за селскостопански цели и въпреки че правителството се отказа от незабавното ѝ премахване в полза на поетапно свиване, това не задоволи представителите на бранша.