Португалия е издала предупредителен оранжев код за силни валежи, бурен вятър и морско вълнение, поради преминаването през нейната територия на бурята "Aline" на 19 октомври, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Очаква се бурен вятър с пориви, които в централната и южна част на страната могат да достигнат 120 км/ч. Валежите ще бъдат обилни и на моменти придружени от гръмотевични бури. Сумарното им количеството се очаква да достигне 60-90 мм за денонощие в северната и централна част на страната и 40-60 мм за денонощие в останалата част на континентална Португалия. Очаква се сериозно морско вълнение и вълни по западното крайбрежие, които могат да достигнат до 5-7 м.

Министерството на външните работи призовава българските граждани, пребиваващи временно или постоянно на територията на Португалия, за времето на издаденото предупреждение да се съобразяват с препоръките на местните власти, да проявяват допълнителна бдителност по време на шофиране и да избягват дейностите на открито.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Португалия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон, на следния номер: тел.: +351 213 976367, както и на телефон за неотложни случаи в извънработно време: ++351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Посолството: [email protected]