Строс-Кан каза пред журналисти в Истанбул след завършилата среща на финансовите министри на 186-те страни членки на МВФ, че кризата ще се преодолее, когато безработицата започне да намалява. Сега тя расте в най-развитите икономики в света, въпреки че те започват да излизат от рецесията. Според Строс-Кан безработицата ще отбележи спад след 10-12 месеца и тогава "кризата ще остане зад нас".
Новата роля на МВФ изисква значително увеличаване на неговите ресурси, каза директорът на фонда. Когато завърши процесът на укрепване на МВФ, той ще разполага със значително увеличени ресурси, каза Строс-Кан, цитиран от Франс прес.
През септември фондът обяви, че е натрупал допълнителен ресурс от 500 милиарда долара, обещани на срещата на Г-20 в Лондон под формата на заеми, отпуснати от държавите или на покупки на облигации, които той трябва да издаде. Строс-Кан обаче напомни в Истанбул, че фондът ще има нужда от още повече ресурси, за да засили доверието към способността си да кредитира. "Неравновесията се пораждат от натрупването на огромни резерви, а то се дължи на страха, който изпитват държавите да не се окажат изправени сами срещу спекула с техните валути. Има по-евтино, по-ефикасно решение - да се създадат общи резерви и точно тази роля замислиха за МВФ неговите основатели", каза директорът на фонда.