"Нямам намерение да драматизирам ситуацията, която и без това знаете, че е трудна", казва гръцкият държавен глава и допълва, че очаква през "следващите няколко дни ситуацията да стане още по-лоша".

На парламентарните избори на 6 май Нова демокрация и ПАСОК загубиха значителна част от подкрепата на избирателите си в полза на малки партии. Така се стигна до политически хаос в страната. СИРИЗА, която получи втори резултат на тези избори, отхвърля помощта на МВФ и ЕС.

Държавният глава Каролос Папуляс предложи да бъде съставено правителство от технократи, но преговорите във вторник се провалиха и през юни в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. В гръцката хазна обаче има пари за заплати и пенсии само до тогава.

Същевременно управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви  в интервю за френската телевизия Франс 24 възможността за "контролирано излизане" на Гърция от еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако ангажиментите не бъдат спазени, трябва да се направят съответните преразглеждания, а това означава или допълнително финансиране и допълнително време, или механизми за излизане, което в случая би трябвало да е контролирано", заяви Лагард.

По думите й това би било изключително скъпо струващо и съдържащо големи рискове, но "то е част от варианти, които сме длъжни да разгледаме технически".

Германският канцлер Ангела Меркел обаче обяви, че иска Гърция да остане в еврозоната. Тя направи изявлението след срещата си с новия френски президент Франсоа Оланд в Берлин, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
Меркел допълни, че е подготвена да направи, каквото може, за да помогне на затруднената страна и добави, че мнозинството гърци искат да останат в еврозоната.

В края на май м.г. само за един ден гърците изтеглиха 1,5 млрд. евро от банковите си сметки, след като в медиите плъзнаха слухове за излизане на страната от еврото.