"Аз съм боец. Няма да напусна почвата на родната ми страна и съм готов да умра тук като мъченик", закани се полковникът, цитиран от световните медии.

В емоционално обръщение към нацията либийският лидер обяви, говорейки за себе си в трето лице, на фона на полуразрушено здание в Триполи: "Муамар Кадафи не е президент. Той е лидер на революцията. Кадафи е бедуински революционер, който донесе слава на страната", цитират го Франс прес и ИТАР-ТАСС, предаде БТА.
Кадафи щял да остане на власт и да се противопостави на суперсилите на света. В миналото либийците са устояли на САЩ и Великобритания и няма да се предадат и сега, цитира го Ройтерс. Според лидера, имиджът на страната пред света е бил изопачен.

Кадафи обяви, че утре ще оповести реформи в административното управление на Джамахирията, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус". Либийците могат да имат конституция и съдебна система, каквато те поискат, обясни той.
По думите му, ще има сформиране на нови комитети за управлението на страната и ново разделение на административните общини.

Кадафи нареди на армията и на полицията да смажат бунта в страната. Той заяви, че не е използвал сила, но ще го направи, ако се наложи, предаде Ройтерс. Кадафи щял да се бори до последна капка кръв, предаде Франс прес. 
Агенция ДПА отбелязва, че докато е произнасял тези фрази на фона се е  виждала и скулптура на голям юмрук, смазващ американски самолет.

Лидерът призова либийците да излязат на улицата утре, за да го подкрепят и определи протестиращите като банди, плъхове и наемници, които не представляват народа. Според либийските закони протестиращите заслужавали смъртно наказание.
Полковникът прикани либийците да се противопоставят на „групата терористи”, които се опитват да проправят пътя на американците и да „превърнат Либия в нов Афганистан”.
Той поиска народът да "прочисти Либия къща по къща", ако протестиращите по улиците не се предадат и заплаши "бунтовниците" с отговор, подобен на този на площад Тянанмън (в Китай) и във Фалуджа (в Ирак), предадоха Ройтерс и АФП, цитирани от БГНЕС.

Кадафи настоя за освобождаването на втория по големина град Бенгази от „престъпните елементи, използващи алкохол и наркотици”, които го контролират. Така той косвено призна, че правителството няма никакъв контрол върху града, считан за база на опозиционната съпротива в Либия.

Либия не е Египет, нито Тунис, и събитията, състояли се в тези страни, няма да се повторят в родината ми, каза полковникът, цитиран от Би Би Си. "Либия e модел за другите страни в Азия и Латинска Америка. Либия ще повече Африка, Азия и Латинска Америка. Либия ще бъде лидер на целия свят", заяви Кадафи в речта си, цитиран от ДПА.

Кадафи се появи за 22 секунди по държавната телевизия миналата нощ, за да опровергае слуховете, че е напуснал страната.

Катарската информационна телевизия “Ал Джазира” съобщи, че скоро след края на обръщението на либийския лидер в Триполи са започнали престрелки.
над някои райони на града кръжат хеликоптери с картечници, заредени с бойни патрони, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус".
По-рано днес либийските ВВС нанесоха удари по жилищни квартали на Триполи.
Над 560 души са били убити в Либия от началото на бунта, започнал миналата седмица, предаде ДПА, като се позовава на опозицията.

Речта на Кадафи е "много, много плашеща", каза германският канцлер Ангела Меркел и добави, че либийският лидер е обявил война на собствения си народ. "Ако насилието не спре, ще обмислим санкции", допълни тя.
Европейският съюз прекратява преговорите за рамково търговско споразумение с Либия, съобщи междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън в Кайро, предаде Ройтерс.
Арабската лига реши да прекрати участието на либийската делегация в организацията, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Последна актуализация в 22,20 ч.