Словото на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-20 "потвърждава позицията на Киев за нежелание за водене на преговори", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Това бе реакцията на Москва на десетте предварителни условия за преговори с Русия (включително пълното изтегляне на руските войски), които Зеленски назова в словото си.

Украинският президент каза на световните лидери, събрали се на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че сега е времето войната на Русия в неговата страна да бъде спряна съгласно мирен план, който той предлага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски говори по видеовръзка на форума, който се провежда на индонезийския остров Бали.

"Убеден съм, че сега е времето, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна", каза украинският лидер.

Моля ви да изберете своя път към лидерството и заедно със сигурност ще приложим формулата за мир, добави Зеленски.

Като повтори, че Русия трябва да изтегли всички свои войски от територията на Украйна и, че не може да има никакви териториални отстъпки от страна на Киев, Зеленски призова и за освобождаването на всички украински затворници. Президентът на Украйна призова също за възстановяване на "радиационната сигурност", предвид Запорожката АЕЦ, където се водят сражения, поиска въвеждане на ценови ограничения върху руските енергийни ресурси и разширяване на инициативата за износ на зърно.

Ако Русия се противопостави на нашата формула за мир, ще видите, че тя иска единствено война, каза Зеленски.

САЩ очакват Г-20 да осъди войната на Русия в Украйна и въздействието й върху глобалната икономика в края на срещата на остров Бали, каза по-рано американски представител.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин и френският му колега Еманюел Макрон се обявиха за прекратяване на огъня в Украйна и за възобновяване на мирните преговори.

Си Цзинпин заяви, че Китай подкрепя прекратяването на огъня, спирането на бойните действия и възобновяването на мирните преговори, съобщи Синхуа.

"Международната общност трябва да създаде условия за това, а Пекин ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин", заяви китайският лидер.

От своя страна Макрон поиска от Си Цзинпин да върне руския президент Владимир Путин на масата за преговори за Украйна. "Необходимо е да обединим силите си, за да реагираме едновременно на големите международни проблеми, споменахте проблема с климата, но също така и на международни кризи като войната мужду Русия и Украйна", каза френският президент.

Русия е представена на форума от руския първи дипломат Сергей Лавров, след като Москва обяви, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства.

Москва нарича действията си в съседната държава "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и осигуряване на защитата й от фашисти. Украйна и Западът казват, че твърденията за фашизъм са безпочвени, а войната е непровокирана и агресивна, отбелязва Ройтерс.