Руският президент Владимир Путин заяви, че новият държавен глава на Украйна Володимир Зеленски трябва да вземе решение каква политика иска да води към Русия, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос на Петербургския международен икономически форум защо още не е поздравил бившия актьор Зеленски по случай убедителната му изборна победа през април, Путин отбеляза, че Зеленски продължава да нарича Москва "враг" или "агресор".

Путин заяви, че Зеленски е талантлив актьор, но изтъкна, че "има разлика между това да играеш и да бъдеш", предаде Асошиейтед прес.

Путин все пак смекчи изказването си, като добави, че Зеленски може да има качества за държавен глава и изрази готовност да се срещне с новия лидер на Украйна.

Путин заяви, че няма план за обединяване на Русия и съседна Беларус в една държава и че няма основания за подобен ход.

Путин заяви, че следи отблизо процеса за присвояване на средства срещу американския бизнесмен Майкъл Калви. Той заяви, че всеки трябва да спазва законите и че Калви е невинен до доказване на противното.

Посланикът на САЩ Джон Хънтсман бойкотира тазгодишния Петербургски международен икономически форум в знак на протест срещу задържането на Калви, отбелязва ДПА.

Според руските власти Калви е участвал в присвояването на 2,5 милиарда рубли (38 милиона долара) от банката "Восточний експрес", в която неговата фирма държи контролния пакет акции.

Путин заяви още, че Русия ще се опита да помогне за подновяването на преговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в опит за постигане на пробив в спора им за ядрената програма на Пхенян.

"Силно разчитам, че президентът Тръмп и лидерът на Северна Корея ще успеят все пак в близко време да възобновят контактите си и да придвижат напред този процес", отбеляза Путин и добави: "Ние всячески ще допринасяме за това".

"В момента процесът върви по онази пътна карта, която бе формулирана от Русия и Китай", каза руският президент и допълни: "Като цяло може да се каже, че сме доволни от това как се развива процесът". "Разбира се основната роля трябва да бъде поверена на онези страни, между които е основният спор - САЩ и Северна Корея", подчерта Путин, цитиран от ТАСС. /Христо Попов/Алексей Маргоевски/