Русия обяви, че изгражда укрепления на анексирания Кримски полуостров, след като войските й отстъпиха в съседната Херсонска област заради контраофанзива на Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Под мой контрол на територията на Крим се провеждат укрепителни работи с цел да се гарантира сигурността на кримчаните", съобщи Сергей Аксьонов - губернаторът, поставен от Москва след анексирането на полуострова през 2014 г. Той обаче изтъкна, че сигурността на Крим зависи "главно от мерки, които да се предприемат на територията на Херсонска област", граничеща с южния украински полуостров.

Оттеглянето на руските военни, напуснали по-специално регионалния център Херсон, даде възможност на Киев да приближи артилерията си към Крим, неведнъж обстрелян през последните месеци, отбелязва АФП. Миналия месец Кримският мост, свързващ полуострова с територията на Русия, бе разрушен частично при експлозия, зад която според Москва стои Украйна. В Крим имаше и други атаки, които бяха приписани на украинските въоръжени сили, например срещу руския флот в Севастопол и срещу руски военни инфраструктурни обекти. 

Властите в Киев пък обявиха, че отварят отново железопътната линия между столицата Киев и Херсон - точно седмица след изтеглянето на руската армия от този важен южен град. Първата композиция ще тръгне днес от Киев в 22:14 ч. (20:14 по Гринуич) и утре около 09:00 ч. (07:00 по Гринуич) ще пристигне в Херсон, посочи във Фейсбук Сергий Глан от администрацията на южната област. С влака ще пътуват около 200 пътници, уточни той.

След като вчера въоръжените сили на Русия нанесоха удари по военната и енергийната инфраструктура на Украйна, на всекидневния си брифинг днес от МО заявиха, че са използвани оръжия с голям обсег, за да бъдат поразени отбранителни и индустриални мишени, включително заводи за производство на ракети.

Около десет милиона души в Украйна са останали без ток след руските удари, каза вчера президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той добави, че украинските власти са разпоредили принудителни аварийни прекъсвания на електрозахранването на някои места.