Главнокомандващия на руския флот адмирал Николай Евменов, главнокомандващ на руския флот, е подал оставка, съобщи "Фонтанка", като се позовава на свои източници.

Според публикацията за изпълняващ длъжността главнокомандващ е назначен командващият Северния флот Александър Мойсеев.

"Фонтанка" твърди, че назначението на Мойсеев "вече е съобщено на личния състав". "Адмирал Николай Евменов все още фигурира на сайта на Министерството на отбраната като главнокомандващ, но в Адмиралтейството мнението е категорично - той няма да се върне на поста си", се казва в публикацията.

За оставката на Евменов съобщи и в. "Известия", като се позовава на свои източници.

Пресслужбата на Военноморските сили не коментира оставката на Евменов.

Смяната на главнокомандващия на руския военноморски флот не е обявена официално.

Николай Евменов е върховен главнокомандващ на Военноморските сили на Русия от май 2019 г. След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Евменов попадна под санкции от страна на САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство и други държави.

Все още няма официална информация по този въпрос. Твърди се, че на негово място временно е назначен адмирал Александър Мойсеев, който преди това командваше Северния и Черноморския флот.

През 2011 г. тогавашният президент на Русия Дмитрий Медведев удостои Мойсеев със званието "герой на Русия" за успешни изстрелвания на ракети. Преди това е бил капитан на подводница.

През последните месеци Украйна успя да потопи няколко руски кораба в Черно море с морски дронове. Последният от тях беше удар по патрулния кораб "Сергей Котов" през нощта на 5 март.