Сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им, изстреляни на 14 април към Дамаск и околностите. Това заяви днес началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на Въоръжените сили на Русия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.

Като се позова на данни от разузнаването, приборите за контрол на ПВО, "работа на място и разпити на свидетели", генералът каза, че крилатите ракети на западните съюзници са били поразени от зенитноракетни системи "Панцир", "Оса", "Стрела-10", "Бук", "Квадрат" и "С-125", прикриващи Дамаск и военните летища Дювали, Думейр, Блей и Меззе.

Ген. Сергей Рудской

Снимка: БТА

ТАСС съобщи още, че руският Генерален щаб е показал пред журналисти отломки от крилатите ракети, изстреляни към Сирия, по които имало пробойни от "поразяващи елементи" на зенитни управляеми ракети. На изложбата са били показани фрагменти от американските "Томахок" с морско базиране и европейските СКАЛП/"Сторм шедоу" с въздушно базиране.

Ген. Рудской добави, че скоро Сирия ще получи нови системи ПВО, а руски специалисти ще помогнат за усвояването им.

САЩ: Това е дезинформация

Не вярваме на твърденията на руски военни, че две американски ракети, изстреляни по Сирия, са откарани в Москва за анализ, заяви днес пред Си Ен Ен говорителят на Пентагона Ерик Пейхън, цитиран също от ТАСС. По думите му това е "още един пример за руската кампания за дезинформация с цел отвличане на вниманието от нравствената съпричастност към жестокостите на режима на Асад".

По-рано днес генерал Рудской, заяви, че две от ракетите, които не поразили мишените си, са доставени в Москва. Руски специалисти ги изследват, за да бъдат използвани резултатите при модернизирането на руски оръжия, каза генералът.