Москва реагира на думите на украинския президент Володимир Зеленски относно съмненията му дали руският държавен глава Владимир Путин изобщо е жив, които той изрази по време на украинска закуска в Давос тази сутрин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Ясно е, че и Русия, и Путин са голям проблем за днешна Украйна и за Зеленски. И е ясно, че чисто психологически господин Зеленски би предпочел да не съществуват нито Русия, нито Путин. Но колкото по-скоро той осъзнае, колкото по-скоро украинският режим осъзнае, че Русия и Путин ги има и ще ги има, толкова по-добре за страна като Украйна. Във всеки случай, колкото по-скоро украинският режим покаже готовност да разгледа исканията на Русия, които ще бъдат постигнати по един или друг начин, толкова по-скоро всичко ще приключи. И толкова по-скоро народът на Украйна започне да се възстановява от трагедията, която киевският режим причини".

По традиция на Богоявление Путин се потопи в дупка в леда, но няма видео или снимки от това, съобщи още прессекретарят на руския президент (миналата година това бе отразено от всички руски и западни медии).

Темата за конфискация на имуществото на напусналите Русия руснаци не е обсъждана от парламентаристите с държавния глава, Кремъл няма разработена позиция по този въпрос.

Снабдяването на Украйна с оръжия, с които да удари Русия, би означавало конфликтът да премине на ново ниво, а изявленията на Дмитрий Медведев относно риска от ядрена война, ако ядрена сила загуби в конвенционална такава, не означават промяна в ядрената доктрина. Това е в пълно съответствие с нея. В това няма противоречие, каза още Песков.

Преди това зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев написа следното в канала си в Telegram:

"Утре в натовската база Рамщайн големи военачалници ще обсъдят новата тактика и стратегия, както и доставките на ново тежко въоръжение и ударни системи за Украйна. И това се случва веднага след форума в Давос, където недоразвити политически играчи повтаряха като мантра: "За да се постигне мир, Русия трябва да загуби".

И на никого от горките тях не му хрумва да направи следния елементарен извод: загубата на ядрена сила в конвенционална война може да предизвика ядрена война. Ядрените сили не са загубили големите конфликти, от които зависи съдбата им.

А нали това би трябвало да е очевидно за всеки. Дори за западен политик, който е запазил поне някакви следи на интелект", написа бившият руски президент.