Представители на Русия, Украйна и подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна отново не успяха да се споразумеят за изтегляне на войските, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Участниците в Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна потвърдиха на среща в Минск необходимостта от изпълнение на предишните договорености за изтегляне на войските, но не можаха да определят нов срок за това, каза специалният пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мартин Сайдик.

Украинският президент Володимир Зеленски се стреми да съживи намиращите се в застой усилия за мир, като настоява за изтегляне на войските и местни избори в Източна Украйна, където конфликтът между украинските правителствени сили и сепаратистите е отнел живота на над 13 000 човека от 2014 г.

Зеленски настоява, че изтеглянето на войските и планът за произвеждане на избори са необходими за свикването на среща на върха с лидерите на Русия, Франция и Германия. Украинският президент обаче се сблъсква със силна съпротива от ултранационалистически групи, които определят неговите ходове като капитулация пред Русия, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.