Руската външнополитическа служба каза днес, че американското правителство "живее в алтернативна реалност" заради това, че не приема извършената от Русия анексия на Крим от Украйна преди четири години, предаде ДПА.

"Стотици хиляди украинци избират руски Крим за своите почивки, развенчавайки мита за руска "окупация" и "агресия", заяви посолството на Русия в САЩ. Според него Вашингтон се опитва да лиши жителите на Крим от тяхното "право на самоопределение".

Изявлението беше направено, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо увери американските конгресмени, че Вашингтон няма да признае анексията, която той определи като "окупация".

Изказването на Помпейо беше приветствано от служители в Европейския съюз и Украйна.

Около срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин миналата седмица в Хелзинки имаше спекулации, че Вашингтон може да направи отстъпки на Москва за Крим.

"Искам да уверя тази комисия, че САЩ не признават и няма да признаят анексията на Крим, за който претендира Кремъл", каза Помпейо пред външнополитическата комисия на Сената.

Както е известно от март 2014 г. Европейския съюз налага ограничителни мерки срещу Русия "в отговор на незаконното анексиране на Крим и умишленото дестабилизиране на Украйна".

ЕС налага различни видове ограничителни мерки:

  • дипломатически мерки
  • индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничаване на пътуванията)
  • ограничения за икономическите отношения с Крим и Севастопол
  • икономически санкции
  • ограничения за икономическото сътрудничество

На снимката: Мостът, който свързва Русия и Крим