Руският военен самолет Ил-20, изчезнал над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16. Това заяви днес пред журналисти говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. По тази причина Ил-20, чиято отразяваща повърхност е по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200", каза говорителят.

По неговото обяснение на 17 септември вечерта 4 израелски самолета Ф-16 са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и "в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили", каза Конашенков.

Той смята, че израелското управление на авиацията и летците на Ф-16 със сигурност са видели руския самолет, "защото е захождал за кацане от височина 5 км". "Обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация", категоричен е генералът. заяви той.

Той изтъкна, че Израел не са предупредили за своята операция командването на руската войскова групировка в Сирия. "Те (ударите) бяха оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не даде възможност руският самолет да бъде изведен в безопасна зона", каза Конашенков.

Русия определи действията на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни - като "провокационни" и "безотговорни". "Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство". Ние си "запазваме правото на адекватни ответни действия", заключи говорителят на военното министерство на Русия.

"Не коментираме случая", заяви пред ТАСС представител на израелското посолство в Русия.

Министерството на отбраната на Франция междувременно заяви, че френските военни части не са замесени в инцидента с руския самолет Ил-20. Това съобщи вестник "Соар", цитиран от ТАСС, като се позова на източник от МО.

Френските въоръжени сили отричат каквато и да връзка към тази атака, заяви представителят на френското военно министерство.

По-рано бе съобщено, че от френската фрегата "Оверн" също са били изстреляни ракети.