Русия и Беларус започнаха летателни и тактически учения с подразделения на ВВС на двете страни.

Маневрите ще включват въздушно разузнаване, съвместно патрулиране по границата, въздушна поддръжка на група войски, десант на тактически десант, както и доставка на товари и евакуация на ранени, съобщиха от беларуското министерство на отбраната.

По-рано беше обявено, че ученията ще се проведат от 16 януари до 1 февруари. В тях ще участват всички летища и полигони на ВВС и силите за противовъздушна отбрана на Беларус.

Съвместните маневри привлякоха специално внимание поради опасенията, че Беларус може да участва пряко в нова руска офанзива срещу Украйна.

Експертите обаче нарекоха по-вероятното обяснение за военната активност на Минск желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и те да бъдат принудени да държат значителни сили по северните си граници, които по този начин да не могат да участват в боевете в южната и източната част на страната.

Ден преди това Съветът за сигурност на Беларус заяви, че съвместните военновъздушни учения с Русия имат чисто отбранителен характер и ще се съсредоточат върху разузнавателни дейности и осуетяване на възможно нападение, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Минск също така заяви, че е готов за евентуални "провокативни действия" от страна на Украйна.