Известният руски театрален и кинорежисьор Кирил Серебренников бе освободен под гаранция в Москва днес, след като прекара над година и половина под домашен арест по подозрения в присвояване на държавни средства, предназначени за сферата на изкуството, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Промяната на мярката за неотклонение включва условието той да не напуска Москва.

Решението бе взето от столичен съд след жалба на адвокатите на 49-годишния Серебренников, който е художествен директор на московския авангарден театър "Гогол център". Според обвинението той е бил начело на престъпна група, присвоила най-малко 68 млн. рубли (1,15 млн. долара) от държавни субсидии. Той отрича обвинението.

Арестът на режисьора през август 2017 г. предизвика протести сред руския либерален културен елит, според който съдебното преследване срещу режисьора е свързано с неговата критика срещу Руската православна църква заради тесните й връзки с висшите ешелони на властта в страната.

Миналата седмица Серебренников получи една от най-престижните руски филмови награди - "Ника" - за филма си "Лято", посветен на прочутата съветска рок звезда Виктор Цой. Наградата му бе присъдена задочно.

"Дойде време да празнуваме", каза Серебренников, цитиран от Интерфакс, след като съдът обяви днес решението си за промяна на мярката за неотклонение. "Скоро ще бъда отново в строя. Това не е лесно психологически, но има много работа за вършене. Чакат ни пиеси, репетиции", добави той, цитиран от ДПА.