Московски съд осъди на пет години и два месеца затвор колумбийски гражданин за предполагаемо "дискредитиране на руските въоръжени сили", предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

Обвиняемият трябва да изтърпи присъдата си в обща наказателна колония в Русия, се казва в съобщението на агенцията от съдебната зала.

Това е първият досега случай, в който чуждестранен гражданин е осъден на затвор в Русия за дискредитиране на армията.

Русия наложи строги закони, свързани с начина, по който се описва нейната война в Украйна, малко след като през февруари 2022 г. започна инвазията в съседната държава. Москва настоява конфликтът да се нарича "специална военна операция", отбелязва ДПА.

През март бяха въведени по-строги наказания за "клевета" или "дискредитиране" на руската армия, за които може да бъдат наложени присъди до 15 г. затвор.

Няколко противници на войната вече са осъдени на дълги години зад решетките за предполагаемо дискредитиране на армията, въпреки че много от тях се смятат от международната общност за политически затворници.

Московският прокурор каза, че миналата година колумбиецът е скрил мобилни телефони в търговски център в столицата, които след това били използвани за разпространение на "масови фалшиви съобщения за действията на руските въоръжени сили, включително за убийства на цивилни".

Твърди се, че той е действал от името на чуждестранна организация, свързана с Държавния департамент на САЩ, и получавал заплащане от нея.

Правозащитници обвиняват руската армия в множество военни престъпления, включително за клането в киевското предградие Буча. Руските власти продължават да отричат обвиненията.

Колумбийският гражданин, изпратен днес в затвора, има руско разрешително за пребиваване и живее в Русия от години, а също има и семейство там, според съобщения в медиите.

Преди осъждането на чуждия гражданин днес руските власти заведоха дело срещу гастарбайтер в района на остров Сахалин в Далечния изток. Той бе глобен и експулсиран от Русия за "дискредитиране на въоръжените сили", като му бе наложена 70-годишна забрана за влизане в страната.