Международният олимпийски комитет (МОК) отхвърли отправеното от руския президент Владимир Путин обвинение, че използва Олимпийските игри като инструмент за политика и расизъм, предадоха Ройтерс и БТА.

Путин изрази това свое мнение вчера, когато заяви, че МОК на практика е изключил Русия от олимпийското движение.

"Научихме, че получаването на покана за игрите не е безусловно право на най-добрите атлети, а е привилегия и тя може да бъде спечелена не със спортни резултати, а с политически жестове, които изобщо нямат нищо общо със спорта", каза руският президент на конференция в град Перм.

"И че самите игри могат да бъдат използвани като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката. И за груба, и всъщност расистка, етническа дискриминация", добави той.

"Участието в Олимпийските игри в никакъв случай не представлява човешко право и наскорошната поправка на Олимпийската харта не е свързана с това... Ние категорично отхвърляме отправените срещу нас обвинения, че тези мерки представляват "етническа дискриминация", заявиха от МОК в отговор на руския президент.

"Стриктните условия, дефинирани от МОК в неговите препоръки към международните федерации относно участието в международни състезания на индивидуални неутрални атлети с руски и беларуски паспорти, са в съответствие с Олимпийската харта. Те представляват реакция на нарушаването на Олимпийската харта от страна на руското и беларуското правителство", добавиха от Международния олимпийски комитет.

Според МОК атлетите не бива да бъдат наказвани за действия на правителства. Миналата седмица МОК наказа Руския олимпийски комитет, след като той призна регионални органи от четири територии, които Москва твърди, че е анексирала от Украйна.