Индийският министър-председател Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън изтъкнаха "силното и трайно партньорство" между страните си след среща, преминала при закрити врата за журналистите в петък вечер, предадоха Франс прес и БТА. 

Разговорите между двамата ръководители бяха продължение на срещата между тях през юни, когато Моди беше приет с голяма помпозност на държавно посещение в Белия дом. И тогава, и сега лидерите на САЩ и Индия наблегнаха на това да подчертаят силните двустранни партньорски връзки.

В общото им комюнике след срещата се посочва, че Моди "няма търпение" догодина да приеме отново американския президент за срещата на Четиристранния диалог за сигурност.

Този формат, който е много ценен за Вашингтон и е по-известен под акронима КУАД, събира на едно място Индия, САЩ, Австралия и Япония по въпросите на сигурността.

Снимки от стартиралата в събото сутрин среща на върха ВИЖТЕ ТУК>>

По време на срещата двама лидери са се обединили, според прессъобщението им, около общата оценка, че срещата на върха на Г-20 ще "допринесе за постигането на общите цели" на икономическо равнище, в частност чрез дълбоко реформиране и укрепване на мултилатералните банки за развитие, което е и голямата цел на Байдън в Делхи.

Снимка: АР/БТА

Те допълниха, че изразяват подкрепата си за "свободен и отворен" Индо-тихоокеански регион - предпазливата формулировка, която администрацията на Байдън винаги използва за осъждане на китайските амбиции в региона.

Двамата обещаха и да продължат започнатите по време на държавното посещение на Моди проекти в технологичния, промишления и отбранителния сектор.

Байдън повтори, че подкрепя предоставянето на постоянно място на Индия в Съвета за сигурност на ООН.

Изключително знаковата среща предизвика спорове заради това, че журналистите, отразяващи работата на американския президент, не бяха допуснати до нея, което е необичайно.

Индийското правителство разпространи монтирани кадри, на забавен каданс и без звук, на които Байдън и Моди водят задълбочен разговор в резиденцията на хиндуисткия националистически премиер.

"Индия остава страна в строеж", що се отнася до демокрацията и човешките права, каза съветникът в Белия дом Кърт Кембъл на брифинг след срещата. "Ключът тук е да поддържаме диалог, основан на взаимно уважение, и да се изправим пред някои предизвикателства с известно смирение, с оглед на проблемите, които имахме в нашат собствена страна."

В прессъобщението си Байдън и Моди заявяват, че подкрепят общите ценности като "свободата, демокрацията, правата на човека, предоставянето на равен достъп и плурализма".

Снимка: АР/БТА

В събота сутринта индийският премиер поизнесе встъпителната си реч, с която открива срещата на Г-20, която ще протече този уикенд в Делхи, предаде Ройтерс.

 

Снимка: АР/БТА

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза индийският премиер Нарендра Модри във встъпителната си реч, с която откри срещата на Г-20, която ще протече този уикенд в Делхи, предаде Ройтерс.

Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.

"С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде Франс прес.

В речта си Моди каза още, че светът страда от "криза на доверието".

"В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем ковид, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше "поканена международна организация".

"Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време", се казва в проекта за декларация на срещата в Делхи, до който си гарантира достъп Ройтерс.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като предоставянето на повече заеми на развиващите се страни от мултилатерални институции, реформирането на международната дългова архитектура, регулацията на криптовалутите и въздействието на геополитиката върху продоволствената и енергийната сигурност.

Проектът за декларация е дълъг 38 страници, като в него има параграфи, посветени на климатичните изменения и реформите на мултилатералните банки за развитие. Параграфът, озаглавен "Геополитическа ситуация", е оставен празен, което според Ройтерс е отражение на дълбокото разделение между членовете на Г-20 по отношение на войната в Украйна.