„Мнозинството в Европейския парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция, съобщи БТА. Предвижда се евродепутатите да гласуват утре решение, с което да дадат възможност на Съвета на ЕС да предприеме съответните стъпки с квалифицилано мнозинство.

ЕС е съюз на равенството, където всеки би трябвало да живее без насилие, отбеляза пред евродепутатите еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. Тя добави, че Европейската комисия приветства въвеждането на Истанбулската конвенция. Това ще подобри европейското законодателство и ще отправи силно послание за правата на жените, добави еврокомисарят. Трябва да разполагаме с обща основа за борба с насилието срещу жените, заяви Дали. По нейните думи защитата на жените днес не е еднаква навсякъде в ЕС, а конвенцията въвежда общи правила. Дали посочи, че ЕК предложи миналата година законодателство, което преследва същите цели, залегнали в конвенцията.

Групата на Европейската народна партия заяви, че половото равенство е в основата на европейските ценности, както и че ратификацията на конвенцията ще спаси живота на много жени в Европа. Според социалистите и демократите с предстоящото въвеждане на конвенцията ЕС ще стане по-добро място, но са необходими много по-решителни стъпки в борбата с омразата към жените.

Групата "Обнови Европа" подкрепи въвеждането на конвенцията. Зелените също изразиха подкрепа и определиха насилието, основано на пола, като драстична форма на дискриминация. Според тях Истанбулската конвенция е "конституция на правата на жените".

Европейските консерватори и реформатори заявиха, че с въвеждането на конвенцията от ЕС се извиват ръцете на държавите, които не са ратифицирали документа заради несъответствие с техните конституции. Суверенните държави трябва да ратифицират международни документи, а не ЕС, добавиха от тази парламентарна сила.

Групата "Идентичност и демокрация" подкрепи виждането, че с предстоящите действия се засяга суверенитетът на държавите от ЕС. Според тази група насилниците над жени обикновено "са внесени" в ЕС, затова държавите трябва да запазят правото си да поддържат границите затворени.

Според Левите въвеждането на конвенцията е историческа стъпка. От тази политическа група посочиха, че дори държавите, които не са ратифицирали конвенцията, ще бъдат държани отговорни, ако не следват нейните рамки. Левите поясниха, че заради отказа на някои държави да ратифицират конвенцията, приложението ѝ в ЕС няма да бъде цялостно.