Маскирани бойци на "Ислямска държава", дошли от Афганистан, атакуваха тази нощ гранична застава в Таджикистан. Нападението е извършено в 03.23 ч. местно време (22.23 снощи по Гринуич) близо до границата с Узбекистан, на около 50 км от столицата Душанбе, съобщи вътрешното министерство на централноазиатската страна.

Граничарите са отвърнали на огъня и са ликвидирали 15 от нападателите, а четирима са арестувани. Загинали са един войник от поделението и един полицай. Унищожени са и четири коли на нападателите, информира министерството, придружавайки комюникето със снимки, показващи опожарени автомобили на черен път.

"Разследването и разпитите на арестуваните налагат извода, че въоръжената терористична група (. . .) под прикритието на нощта е проникнала незаконно в Таджикистан от Ислямска република Афганистан", посочват граничните власти в страната и уточняват, че всички нападатели са членове на ИД.

Днес в Таджикистан се чества Денят на конституцията, който е обявен за неработен.

Сблъсъци в бившата съветска република

Страната, станала независима държава след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., от самото начало се бори с ислямистки и джихадистки въоръжени движения, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

В беден Таджикистан - страна с предимно сунитско население, граничеща с Афганистан, се водеше кръвопролитна гражданска война между прокомунистическата власт и бунтовници - мюсюлмански фундаменталисти, в която от 1992 до 1997 г. загинаха над 100 000 души.

От десетилетия вече в цяла Централна Азия редовно се стига до въоръжени сблъсъци; възходът на радикалния ислямизъм в региона много тревожи петте държави от региона - Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Туркменистан и Узбекистан.

В Таджикистан например пламнаха два кръвопролитни бунта в затворите: единият, през ноември 2018 г. взе 26 жертви, а другият, през май 2019 г. - 32. Подбудителите са затворници - активисти на групировката "Ислямска държава".

Заради засилването на ислямистите бившата съветска република взема радикални мерки от 2015 г. насам - принуждава хората да си бръснат брадите или започна кампания срещу носенето на хиджаб от жените.

От 1992 г. Таджикистан е управляван с желязна ръка от един и същ президент - Емомали Рахмон.

Но мрачните икономически перспективи на страната и повсеместната корупция тласкат мнозина млади хора в емиграция или към радикализация, а понякога се съчетават и двете. Според руските тайни служби между 2000 и 4000 жители на Централна Азия са влезли в редиците на джихадистите в Ирак и Сирия, добавя АФП.