Разгневен младеж замери с яйце френския президент Еманюел Макрон по време на посещението му на изложението на ресторантьорите и хотелиерите в Лион.

С викове "Да живее революцията", младият мъж хвърли яйцето, което удари държавният глава по рамото, а след това се разби на земята.

Нападателят е задържан и отведен с белезници от охраната на Макрон. 

По-късно президентът поиска да види младежа. "Ако той иска да ми каже нещо, нека да дойде", призова Макрон.

Рейтингът на Еманюел Макрон спада - едва 38 процента от французите казват, че одобряват управлението му, докато 59 процента от анкетираните не са доволни от него.

Одобрението за него обаче е по-високо от това за двамата му предшественици Франсоа Оланд (22 процента) и Никола Саркози (36 процента) по същото време от мандата им.

Това не е първият път, в който разгневени французи нападат Еманюел Макрон. През юни мъж зашлеви френския президент по време на срещата му с граждани в Южна Франция. За атаката Дамиен Т. получи 18 месеца затвор, 14 от които условно. Пред съда 28-годишният мъж заяви, че е действал импулсивно, а не по план. Той бил мотивиран от гнева си, че Франция "запада".

През 2017 г. пък, когато Макрон бе кандидат за държавен глава, срещу него също имаше яйчна атака. Тогава Еманюел Макрон бе на посещение на земеделско изложение, а яйцето се счупи в главата му.